2024-05-28 21:46Pressmeddelande

Ambjörbyborna testar matleveranser med drönare

Två män vid en drönareMarcus från Aviant och Johan Erlandsson från Torsby kommun vid drönaren

Nu är andra testveckan igång i projektet “Pilotprojekt hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare” i Torsby, denna gång i Ambjörby. Först ut denna gång blev Göran Persson som beställde kaffe, knäckebröd och grädde. Ett par minuter efter att drönaren startat från butiken firade den ner varorna hemma på gården.

“Det här kan bidra till att äldre människor som bor på landet kan bo kvar hemma längre”, säger Göran.

“Ny teknik kan underlätta för de som av olika anledningar inte vill eller kan ta sig till butiken. Drönarleveranser är en ny spännande lösning som förmodligen kommer användas frekvent framledes av olika aktörer.”, säger Torbjörn Persson, föreståndare på Tempo Nordvärmlands Livs i Ambjörby.

Efter Göran hann det bli leverans till fem hushåll till första dagen, mest mejeriprodukter. Även under första testveckan i vintras var mejeriprodukter den mest populära varan att beställa.

Torsby kommun ser hemleverans med drönare från landsbygdsbutiker som en möjlighet att i framtiden kunna öka servicenivån och också stärka landsbygdsbutikerna. Pilotprojektet har föregåtts av en förstudie där det konstaterades att det finns efterfrågan på en sån här tjänst bland de boende, vid en leveranskostnad som dagens drönarföretag säger att de ska kunna uppnå på sikt. Bland enkätsvaren som kom in så nämnde många smidigheten, framförallt om man har någon form av besvärlig situation hemma, som till exempel sjuka barn.

Syftet med pilotprojektet är att identifiera utmaningar med hemleverans med drönare, för att kommunen ska veta vad den kan göra för att snabbare få en sån här tjänst på plats permanent. En utmaning har redan kunnat identifieras, och det är regleringen av luftrummet.

“Med dagens regelverk är det mycket omständligt att få tillstånd att genomföra leveranser med drönare. Även kring det nya regelverk som utarbetas just nu av Transportstyrelsen och Luftfartsverket finns det frågetecken, framförallt om det kommer att bli kostnadsmässigt försvarbart för användning på landsbygd och i glesbygd”, säger projektledare Johan Erlandsson.

Drönarleveranserna genomförs med hjälp av det norska drönarföretaget Aviant, som vann en upphandling som Torsby kommun gjorde i projektet.

Efter denna testvecka kommer en slutrapport att skrivas. Den förväntas vara klar i augusti 2024.

Pilotprojektet finansieras av Europeiska Jordbruksfonden, Region Värmland och Torsby kommun.

Kontakt: Johan Erlandsson, projektledare, 0707-731682, johan.erlandsson@torsby.se


Om Torsby kommun

Torsby kommun i Värmland ger dig stora möjligheter till en rik fritid hela året. Här kan du bo bra till en rimlig kostnad och det är nära till naturen. Det är två timmar till Oslo och flygförbindelser med hela världen. På plats i kommunen finns Torsby flygplats som har två avgångar per dag Torsby-Arlanda. Vi är 11 000 invånare i kommunen, 1 700 företag och vi har ca 1,2 miljoner gästnätter i kommunen varje år.