2022-10-17 10:29Pressmeddelande

Polarn O. Pyret lanserar unik kollektion baserad på Astrid Lindgrens och Ilon Wiklands magiska verk

Polarn O. Pyret presenterar ett unikt samarbete för barnkläder med Ilon Wiklands illustrationer. Ilon Wikland är illustratören bakom de flesta av Astrid Lindgrens mest populära sagoböcker. Det svenska barnvarumärket har fått exklusiva rättigheter till att använda de välkända illustrationerna på sina barnplagg – och visar nu upp resultatet i en limiterad vinterkollektion.

Kollektionen består av barnplagg i form av nattplagg, sweatshirts, klänningar och leggings i storlekar från baby till äldre barn samt pyjamas för vuxen. Först ut presenteras en vinterkollektion med klassiska julillustrationer hämtade från böckerna “Jul i Bullerbyn” och “Lotta på Bråkmakargatan”, berättelser som skapar en nostalgisk julkänsla. Polarn O. Pyret vill genom samarbetet uppmuntra barn och vuxna att ta sig tiden till att läsa mer och utforska sagornas värld.

-Vi vill genom Astrid Lindgrens sagor och Ilon Wiklands ikoniska illustrationer ge en uppmuntran till såväl föräldrar som mor- och farföräldrar att ta sig tiden att sitta ner och läsa för sina barn. Vi hoppas även att kunna öka barns intresse och lust till att läsa genom att uppmärksamma och förvalta sagoberättandet., säger Heli Fleetwood, Marketing Director på Polarn O. Pyret.

Arbetet med med att ta fram kollektionen inleddes 2021 och fick en intensiv start då illustrationerna, vid den tidpunkten, inte fanns tillgängliga för textilproduktion, något som visade sig bli ett tidskrävande och utmanande arbete för designteamet. Resultatet presenteras i två kollektioner varav den första lanseras under hösten 2022 och den andra våren 2023.

Ilon Wikland föddes 1930 i Estland och kom till Sverige som flykting 1944. Astrid Lindgren och Ilon Wikland påbörjade sitt samarbete genom att Wikland först fick göra skisser till sagoberättelsen “Mio, min Mio”, ett samarbete som sedan pågick under lång tid. Ilon Wikland som främst är känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens berättelser, är den illustratör som Astrid Lindgren arbetade allra mest med. Hon har bland annat gjort illustrationer till böcker som “Bröderna Lejonhjärta”, ”Ronja Rövardotter”, “Mio, min Mio”, “Madicken” och “Nils Karlsson-Pyssling flyttar in”. Ilon Wikland menar att Astrid Lindgren skrev på ett sätt som gör att hon oavbrutet ser bilder framför sig, men att hon också hämtar inspiration från verkligheten. Tillfällen och situationer i vardagen där hennes egna döttrar var en stor inspirationskälla har skapat många av karaktärerna. Ett annat exempel är en förbipasserande man i Paris som blev inspirationen till Karlsson på taket.

-Astrid Lindgrens sagor och Ilon Wiklands illustrationer har länge varit ett drömsamarbete för oss på Polarn O. Pyret. Vi är stolta över att ha fått förtroendet att få göra den första klädkollektionen någonsin med just dessa illustrationer, berättar Martina Wernemar, sortimentsansvarig på Polarn O. Pyret.

Polarn O. Pyret, som har exklusiva rättigheter till Ilon Wiklands illustrationer inom kategorin barnkläder, har tidigare gjort samarbeten med Disney, Sarah Sheppard och 10 gruppen. Denna kollektion är ett samarbete mellan Polarn O. Pyret, Design Ilon Wikland AB, Astrid Lindgren Company och Rights & Brands. Vinterkollektionen lanseras den 27 oktober och kommer finnas tillgänglig i Polarn O. Pyrets samtliga butiker och online på www.polarnopyret.se


Om Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret startade år 1976 med viljan att göra kläder som låter barn vara barn. Idag har vi över 40 år i branschen och är det ledande kvalitetsvarumärket för barn i Sverige, och säljs på flera marknader världen över. Vi gör kläder som tål att älskas, tvättas och slitas. Och som tillslut kan ärvas vidare till nästa barn, och nästa. Vi kallar det design som håller. För mer information gå in på www.polarnopyret.se

Kontaktpersoner

Heli Fleetwood
Marketing Director
Heli Fleetwood