2020-03-23 14:05Pressmeddelande

Polarn O. Pyret - ett ikoniskt svenskt varumärke - i rekonstruktion

Polarn O. Pyret, ett ikoniskt svenskt företag, har idag ansökt om rekonstruktion. Anledningen är kraftigt vikande försäljning till följd av Covid-19 krisen. Företaget har klätt svenska barn sedan 1976 och det finns knappast någon som inte minns ett randigt plagg från barndomen. Corona-krisen skonar ingen och det är mängder av svenska företag som kämpar för sin överlevnad. Polarn O. Pyret vill nu uppmana till att rädda svenska varumärken!  

Polarn O. Pyret har sedan starten 1976 strävat efter att göra kläder av högsta kvalitet, som kan leva länge och bäras av fler. Företaget har under de senaste åren lanserat flera unika koncept kopplat till hållbarhet; en lagningstjänst för ytterkläder och en möjlighet att sälja och köpa second hand, som är tillgängliga i samtliga butiker. Detta långsiktiga hållbarhetstänk har lett till att Polarn O. Pyret har utsetts till Sveriges grönaste varumärke¹ tio år i rad.  

Efter ett antal bra år med positivt rörelseresultat, började räkenskapsåret 19/20 svagare, med en kollektion som fick ett ljummet mottagande i kombination stor prispress, utebliven vinter och höga valutakurser. Detta resulterade i en ansträngd likviditet och när Covid-19 drabbade med full kraft, med stopp för kundtillströmningen i fysiska butiker, blev den enda utvägen att ansöka om rekonstruktion. 

”Vi tror verkligen på styrkan i varumärket och på vår långsiktiga relevans på marknaden. Hållbara barnkläder som kan ärvas av barn efter barn har aldrig varit mer aktuellt än nu.”, säger Johan Munck, tf vd Polarn O. Pyret.  

”Rekonstruktionen ger oss möjlighet att rädda ett ikoniskt svenskt varumärke, men då krävs att efterfrågan kommer igång igen. Med den utveckling vi ser just nu i samhället så hamnar vi, och många fler svenska företag, i djup kris och vi vill uppmana till att rädda våra svenska varumärken genom att fortsätta handla, om inte annat online.”, säger Johan Munck, tf vd Polarn O. Pyret.  

Polarn O. Pyret gör nu allt för att lösa den akuta situationen; t.ex. flyttas varor från butiker tillbaka till lagret så att de kan säljas online och alla icke-affärskritiska kostnader skärs ner. 

Johan Munck tillägger: ”Det är naturligtvis en stor sorg att hamna i en sådan här situation. Vi hoppas och tror att vi ska se en snabb vändning och att vi får fortsätta klä barn i randigt också framåt.”  

Polarn O. Pyret har under det senaste året varit i en försäljningsprocess med en pågående dialog med ett antal intressenter.  

¹ Differs årliga undersökning Sveriges Grönaste Varumärke (inom klädbranschen) 

Vid frågor och för mer information, kontakta Petra Stenecker, + 46 704 44 44 40, petra.stenecker@polarnopyret.se 


Om Polarn O. Pyret

Polarn O Pyret startade år 1976 med viljan att göra kläder som låter barn vara barn. Idag har vi över 40 år i branschen och är det ledande kvalitetsvarumärket för barn i Sverige, och säljs på flera marknader världen över. Vi gör kläder som tål att älskas, tvättas och slitas. Och som tillslut kan ärvas vidare till nästa barn, och nästa. Vi kallar det design som håller. För mer information gå in på www.polarnopyret.se

Kontaktpersoner

Heli Fleetwood
Marketing Director
Heli Fleetwood
Johan Munck
CEO
Johan Munck