2018-11-22 13:18Pressmeddelande

Inför Abu Dhabis Grand Prix 2018

null

I helgen är det dags för säsongens sista F1-lopp, Abu Dhabis Grand Prix. Pirelli har valt ut däcken supersoft, ultrasoft och hypersoft. Det är sista gången dessa däcknamn kommer att synas i Formel 1, eftersom Pirelli har valt att göra om däckutbudet inför säsongen 2019. Då får förarna tillgång till tre däck: hard, medium och soft. Dessa kommer att anpassas inför varje enskilt lopp, så att exempelvis däcket soft rent tekniskt kan motsvara det nuvarande soft, supersoft, ultrasoft eller hypersoft.

Förarna kommer att få testa de nya däcken direkt efter loppet. På så sätt bjuder helgen utöver säsongsavslutningen även på ett tidigt startskott för F1-säsongen 2019.

BANAN UR ETT DÄCKPERSPEKTIV

  • Banan på Yas Marina är mjuk och inte speciellt krävande för däcken. Här gjorde hypersoft sin debut för ett år sedan, under förra säsongens testkörningar.
  • Tävlingen börjar på sen eftermiddag och avslutas under kvällen, vilket påverkar däckens temperaturutveckling.
  • Banan körs motsols. Dragkrafter och bromsning spelar en större roll än sidkrafter.
  • I fjol byggde den vinnande strategin på ett depåstopp. Vinnaren Valtteri Bottas startade på ultrasoft, för att sedan byta till supersoft.

VAD ÄR NYTT?

  • Pirellis sista test för året äger rum på tisdag och onsdag efter tävlingen.
  • För fjärde året i rad levererade Pirelli däck till FIA GT World Cup på Macau Guia. För första gången användes P Zero DHD2 och BMW-föraren Augusto Farfus vann loppet.
  • Efter ett uppehåll på två månader återvänder Formel 2 och GP3 till Abu Dhabi. GP3-loppet blir det sista innan serien ersätts av ett helt nytt Formel 3-mästerskap nästa år. Prisutdelning för Formel 2 och GP3 sker på söndag kväll. Pirelli delar ut ett stipendium värt 200 000 euro till de båda serievinnarna.

Pirelli grundades 1872 och finns i dag i över 160 länder, har 22 produktionsanläggningar i fyra världsdelar och sysselsätter omkring 37 000 personer. Företaget är en ledande tillverkare av premiumdäck och har ett starkt fokus på forskning och utveckling. Pirellis vinterdäck testas på företagets testanläggning i Älvsbyn i norra Sverige. Mellan 2011 och 2019 är Pirelli ensam leverantör av däck till Formel 1.


Om Pirelli Tyre Sweden

Kontaktpersoner

Anders Jansson
Technical Manager
Anders Jansson