2014-02-26 14:55Nyheter

Sista försäsongstesten för F1-teamen i Bahrain

null

- 30 set däck per bil

- Pirelli presenterar 2014 års P Zero- och Cinturato-sortiment

- Mindre slitage och likvärdiga prestanda med däcken från 2013

- Nya regndäcket Cinturato med blå dekor har i år ännu större förmåga att forsla undan vatten. 8 procents ökning, från 60 till 65 liter/sekund

Det här är Pirellis Formel 1-sortiment 2014:

P Zero Orange, det hårda däcket. Det tuffaste däcket i sortimentet som konstruerats för användning i hög värme, på banor där energin som går genom däcken är som högst, t ex på grund av extremt snabba kurvor och/eller ovanligt sträv asfalt. Gummiblandningen tar längre tid på sig att nå arbetstemperatur men ger också bäst hållbarhet, något som ofta gör däcket till en nyckelfaktor vid val av racestrategier. Årets däck är liksom alla de andra i sortimentet helt nykonstruerat och har ny gummiblandning eftersom årets bilar skiljer sig radikalt från förra årets, med ökat vridmoment från turbomotorer kopplade till ett nytt system för återvinning av energi, samt ändrad aerodynamik med mindre downforce.

P Zero Vit, medium. Teoretiskt sett är detta däck den bästa kompromissen mellan prestanda och hållbarhet. Ett mångsidigt däck som passar banor med höga snitthastigheter. Även mediumdäcket har ny profil som anpassats till bilarnas ändrade teknik för att förbättra köregenskaperna.

P Zero Gul, mjuk gummiblandning. Ett av de mest använda däcken i sortimentet, med mycket bra balans mellan prestanda och livslängd men med fokus på snabbhet snarare än att det skall fungera optimalt över långa distanser. Samtidigt kan det användas för att ge en fördel både i början av ett race, med mycket bränsle ombord, och i slutet, som ”sprintdäck”. Alla årets däck är generellt något hårdare än fjolårets för att ge likvärdig prestanda trots ökade påfrestningar.

P Zero Röd, supermjuk. Den mjukaste gummiblandningen fungerar som bäst på långsamma och kurviga banor, speciellt i lägre temperaturer då högt mekaniskt grepp krävs. Det supermjuka däcket når extremt snabbt arbetstemperatur, vilket gör det till ett perfekt kvalificeringsdäck, men fungerar också optimalt inom ett smalare tidsfönster. En av de detaljer som förbättrats i år är en optimerad greppyta och distributionen av värme i däcket. Detta ger bättre kontakt med underlaget, något som medför ökat grepp.

Cinturato Grön, intermediate. Intermediates är det mångsidigaste av våtdäcken, med ett mönster som pressar undan ca 25 liter vatten per sekund vid maximal hastighet. Dessa däck kan användas på båda våt och upptorkande bana. Cinturato Intermediates är ett helt nytt däck detta år, med flera utvecklingspunkter som också använts på regndäcket.

Cinturato Blå, regndäcket. Regndäckens mönster pressar undan upp till 65 liter vatten per sekund vid full fart (en ökning från förra årets 60 liter), vilket gör detta däck till ett självklart val vid kraftigt regn. Cinturato Blå är i år hållbarare och har fått bättre körbarhet under varierande förhållanden och fungerar också på upptorkande bana. Däcket har ny gummiblandning och ett förändrat mönster för bakdäcken som ytterligare minskar risken för vattenplaning.

Pirellis Paul Hembery: ”Vi fick se mer rena däcktester under den senaste testen i Bahrain jämfört med Jerez. Teamen lär försöka göra fler kval- och racesimuleringar denna gång som förberedelser inför premiärtävlingen och vi kan förvänta oss en ökning av arbetet med däcken under dessa sista fyra testdagar. Fortfarande är vi bara i början, men så här långt har vi fått se både snabbhet och bra livslängd från våra senaste P Zero-däck. Alla har ju nya gummiblandningar och strukturer för att optimera prestandan hos den senaste generationen Formel 1-bilar. Kontaktytan har ökats för att få ner det ökade vridmomentet i banan och däckens arbetsområden är bredare vilket gör att de fungerar effektivt under längre tid. Som vi sett av varvtiderna här i Bahrain närmar vi oss prestandan från förra säsongen, trots mindre motorer och ett nytt reglemente med helt annorlunda tekniska utmaningar.

Testfakta:

Teamen får totalt 135 set däck för tester under året.Totalt har man haft tillgång till 85 set under försäsongstesterna: 25 set i Jerez och 30 vardera för de två testerna i Bahrain.

Pirelli och teamen har valt ut 22 set per bil av bassortimentet hård, medium och mjuk, samt det speciella ”vinterdäcket”, ett testdäck av hård blandning, för att passa förhållandena i Bahrain. Dessutom har varje team i förväg fritt fått välja ytterligare 8 set.Om Pirelli Tyre Sweden

Kontaktpersoner

Anders Jansson
Technical Manager
Anders Jansson