2014-02-19 13:20Nyheter

Ordentliga däckstester under veckans F1-test i ett varmt Bahrain

null

Årets andra officiella fyradagarstest för F1 körs i Bahrain onsdag-söndag denna vecka. På samma anläggning där årets tredje och sista försäsongstest äger rum i slutet av februari. Varmt väder med temperaturer över 20 grader gör detta test till en kontrast jämfört med årets första i Jerez, där det var kallt och regnigt.

Alla team väntas vara på plats i Bahrain för att fortsätta arbetet med att optimera bilarna – med helt nya 1,6-liters turbomotorer och avancerade system för energiåtervinning – och få dem att fungera ihop med Pirellis senaste generation F1-däck som i år har ny konstruktion och nya gummiblandningar.

Banan i Bahrain bjuder på stora hastighetsskillnader och många kurvor där däckens funktion verkligen sätts på prov, en ideal testbana helt enkelt.

Pirellis motorsportchef Paul Hembery: ”Första testen på Jerez handlade bara om att teamen skulle få känna på det nya helt annorlunda reglementet, och som förväntat fick vi bara se begränsad körning där däckens funktion inte var i fokus. Dessutom är den europeiska vintern  – inte ens i södra Spanien – inte representativ för de förhållanden vi möter senare under tävlingssäsongen. I Bahrain väntar vi oss bättre väder och mer körning där vi och teamen får chansen att samla in mer data och lära känna däcken”.

Testfakta:

Teamen har under året tillgång till totalt 135 set av varje däcktyp för teständamål, inklusive de tester som körs under säsongen. Maximalt antal däck för de tre försäsongstesterna är 85 set: 25 i Jerez och 30 set per testtillfälle i de båda Bahraintesterna.

Tre olika gummiblandningar för slicks finns att tillgå i Bahrain: hård, medium och mjuk. Dessutom har Pirelli med det speciella ”vinterdäcket” i hård gummiblandning som designats för att snabbt nå arbetstemperatur i låga temperaturer. Teamen har bett om att testa detta däck – som togs fram främst för testen i Jerez – även i Bahrain för att kunna utvärdera hur det fungerar i högre yttertemperaturer. ”Vinterdäcket” känns igen på att det inte har någon dekor på däcksidan, medan det ordinarie hårda däcket märks med orange Pirelli P Zero-logotype.

Pirelli har också tagit med ett extra set mediumdäck till Bahrain, uppbyggt med 2014 års konstruktion och gummiblandning. Detta är dock ett prototypdäck som konstruerats för att testa funktionen utan användning av däckvärmare, ett hjälpmedel som förbjuds fr o m säsongen 2015.

Av de 30 set som varje team skall använda i Bahrain är 22 stycken slicks i de fyra olika gummiblandningarna: hård, ”vinter”, medium och mjuk. Detta urval har plockats fram av Pirelli tillsammans med teamen medan resterande 8 set har valts ut av teamen för att passa in med deras individuella testplaner.Om Pirelli Tyre Sweden

Kontaktpersoner

Anders Jansson
Technical Manager
Anders Jansson