2013-02-28 09:41Nyheter

F1 test nummer tre i Barcelona. Sista chansen att samla data om Pirellidäcken innan F1-premiären.

null

Torsdag till söndag 28 februari till 3 mars är det dags för den sista fyradagarstesten för Formel 1-teamen innan premiärtävlingen i Australien. Totalt har då team och förare fått 12 testdagar innan säsongen drar igång på riktigt. Liksom testen veckan innan är det Circuit de Catalunya utanför Barcelona som gäller. Här kan man dra fördel av aktuell data när man utvärderar däckens prestanda och hur de slits med olika mängder bränsle ombord på årets nya bilar. 

Paul Hembery, Pirellis Motorsportchef: ”Senaste testen på Barcelona påverkades av dåligt väder, något som gav mer slitage och nedbrytning av slitbanorna än vanligt eftersom däcken inte kom upp i rätt arbetstemperatur. Vi hoppas att den här testen genomförs i bättre förhållanden så att teamen får möjlighet att samla relevant information. Att vi är här i Barcelona ger dem en utmärkt grund att stå på. Årets däck är klart annorlunda än sina föregångare, både när det gäller gummiblandningar och konstruktion, det gör att testarbetet som skall utföras under de kommande dagarna blir avgörande. I det här stadiet är det svårt för team och förare att veta vad man kan vänta sig under första racet eftersom förhållandena inte alltid är representativa för fortsättningen. Erfarenheterna från de två föregående säsongerna visar på minskat slitage och nedbrytning av däcken allteftersom säsongen pågår, en minskning på upp till hälften jämfört med vintertesterna. I år tror vi på ökat slitage jämfört med 2012, vilket skulle ge 0,15-0,18 sekunders försämring per varv under de förhållanden som skulle gälla under tävling här på Barcelona, när det gäller den hårda gummiblandningen.”

Testfakta: 

  • Varje bil har max 35 uppsättningar av Pirellis nya P Zero i gummiblandningarna Supermjuk, Mjuk, Medium, och Hård vid testerna i Barcelona. Dessutom finns regndäcken Cinturato som Intermediates och Full Wets om det skulle behövas. Totalt har varje team 100 set däck per bil att använda för tester under hela säsongen. Pirelli väljer ut 20 av dessa och teamen har 15 set att välja fritt ifrån. De däck som blir över från föregående test får också användas. 
  • Banan i Barcelona ger mängder av möjligheter att testa olika parametrar för att se hur detta påverkar bilens uppträdande. Ca 60% av varvet kör man på full gas och som längst håller man toppfart på långa rakan i 16 sekunder. Bilarna ställs in med relativt hög downforce och banbeläggningen är relativt sträv, något som ger högt slitage på däck och bromsar.
  • Data från racesimuleringar under den senaste testen på den 4655 m långa banan i Montmelo utanför Barcelona pekar mot två eller tre depåstopp per race, alltså helt enligt de önskemål som kommit från team, arrangörer och FIA, den internationella motorsportfederationen. Trots att den förra testen pga kallt väder var svår att utvärdera, pekar allt mot att detta mål kommer att nås. 
  • Att jämföra med: Snabbaste tiderna per gummiblandning satta under testet våren 2012: Supermjuk: 1,22,155. Mjuk: 1,22,030. Medium: 1,22,721. Hård: 1,22,708. Intermediate: 1,43,343. Full Wets 1,48,596. Om Pirelli Tyre Sweden

Kontaktpersoner

Anders Jansson
Technical Manager
Anders Jansson