2024-01-19 09:53Pressmeddelande

Minnesvärd app gör succé

Lina Andersson, grundare och vd Once UponLina Andersson, grundare och vd Once Upon

Skellefteåbaserade Once Upon föddes ur ett behov att enkelt kunna samla och strukturera minnen från mobilen. Lina Andersson kläckte idén till en app som sedan lanseringen 2017 fått över fem miljoner nedladdningar. Partnerinvest Norr har investerat i bolaget.

Once Upons app gör det möjligt för användarna att designa högkvalitativa fotoböcker av mobilens kameraalbum och få dem i klassisk, fysisk form.

– Jag har tre barn och när det yngsta skulle få sitt förstaårs-album räckte tiden inte till. Det hade varit krångligt att göra de äldre barnens fotoböcker och jag ville hitta ett nytt och smidigare sätt, berättar Lina Andersson som är grundare och vd på Once Upon.

– Jag letade efter en tjänst där jag enkelt kunde spara bilder och text, gärna tillsammans, direkt i mobilen. Och framför allt: göra det i ett öppet dokument där jag kunde redigera allt i etapper – för som småbarnsförälder har du ju aldrig någon sammanhängande tid.

Lina hittade inte tjänsten hon sökte, men insåg istället att hon hade embryot till en unik idé. Tillsammans med några kollegor från Linas dåvarande arbetsplats startade hon Once Upon för att förverkliga idén.

Hur kom Partnerninvest Norr in i bilden?

– Vårt startkapital kom via en internationell affärsängel. När vi utvecklat den första versionen av appen och verifierat att den var intressant för människor, gick vi ut och sökte mer kapital för att kunna utveckla produkten vidare. Vi fick kontakt Partnerinvest Norr som satsade det kapital vi behövde och också tog plats i vår styrelse.

Lina tycker att Partnerinvest Norr bidragit med både stort kunnande och ett brett kontaktnät. När Once Upon tagit in mer kapital från annat håll, har det setts med goda ögon att de samarbetat med Partnerinvest Norr; en merit som gett mer trovärdighet.

Vad händer under det kommande året?

– Efter ett framgångsrikt 2023 där vi överträffade våra säljmål, är huvudmålet att fortsätta stärka och utveckla vårt företag. Fokus ligger på att ständigt förbättra oss inom alla områden, och då särskilt att ta ytterligare steg inom hållbarhet och AI. Detta är en naturlig fortsättning för oss i strävan att vara ledande och innovativa inom vårt område, säger Lina Andersson.


Om Partnerinvest Norr

Partnerinvest Norr är ett riskkapitalbolag, aktivt i Norr- och Västerbotten, som investerar i bolag med spännande, skalbara affärsmodeller och drivna entreprenörer. Vi startade vår verksamhet våren 2010 på initiativ av Norrlandsfonden och Almi Invest. Partnerinvest Norr har god kunskap om ägarkapital och investeringar i norra Sverige.


Kontaktpersoner

Lena Fridlund Forsgren
INVESTMENT MANAGER
Lena Fridlund Forsgren