2024-02-01 10:45Nyheter

De tar köksvägen med unikt erbjudande

Fredrik Karlsson Peraldi, grundare SnêkFredrik Karlsson Peraldi, grundare Snêk

I Törefors, 25 kilometer väster om Kalix, revolutionerar Snêk sättet att köpa högkvalitativa kök online. Partnerinvest Norr har investerat i bolaget och är aktiva i styrelsen. Här berättar grundaren Fredrik Karlsson Peraldi om vad som gör Snêk så unika.

Snêk betyder "snickra" på lokalt mål. Och just hantverket är en viktig del i kökstillverkaren Snêks totala erbjudande; stommarna är gjorda av massivt stavlimmat trä av svensk och finsk furu.

 

Men erbjudandet rymmer mer än så. Snêk kombinerar nämligen det traditionella med modern teknik, vilket skapar en unik helhet – från själva tillverkningen till hur kunden skapar och beställer sin kökslösning.

 

Vi har inga säljare eller showrooms utan allt sker online. Och vi har en flexibilitet sett till exempelvis modulmått som gör att specialtillverkade produkter är vår standard. Allt detta ställer extremt höga krav på det digitala flöde som löper genom hela produktionskedjan, säger Fredrik Karlsson Peraldi.

 

Men låt backa bandet. Allt började när Fredrik och hans fru Sandrine skulle renovera köket i sin sekelskifteslägenhet. Paret ville få till en köksinredning som speglade den övriga stilen i lägenheten, med takstukaturer och originaldetaljer. Valet stod mellan modulkök och att bygga allt från grunden, där det senare visade sig vara ”lika dyrt som att köpa en ny bil”.

 

Allt slutade med ett modifierat IKEA-kök men en tanke hade väckts hos Fredrik. Borde man inte kunna kombinera det genuina hantverket med en smart beställnings- och logistiklösning?

 

Dessutom ville vi äga produktionen, fortsätter Fredrik. Att leja ut tillverkningen till andra snickerier var varken praktiskt eller förenbart med vårt hållbarhetstänk. Så istället startades produktionen upp i ett gammalt slumrande industriområde i Törefors, vår hemmaplan.

 

Det hela gick snabbt när affärsplanen väl skrivits. Inom 48 timmar satt Snêk i samtal med Almi, Norrlandsfonden och fyra banker. Bollen var i rullning.

 

Partnerinvest Norr kom in i bilden när Fredrik behövde extra kapital i nyemissioner för att vidareutveckla bolaget. Idag är Partnerinvest Norr en strategisk ägare och arbetar i Snêks styrelse.

 

Fredrik Karlsson Peraldi gillar att Partnerinvest Norr delar Snêks uppgift att gynna företagandet i norra Sverige.

 

Det är som att vi båda har ett långsiktigt och större mål, som går före att bara tjäna pengar. Det handlar snarare om att bidra till en positiv samhällsutveckling i regionen.


Om Partnerinvest Norr

Partnerinvest Norr är ett riskkapitalbolag, aktivt i Norr- och Västerbotten, som investerar i bolag med spännande, skalbara affärsmodeller och drivna entreprenörer. Vi startade vår verksamhet våren 2010 på initiativ av Norrlandsfonden och Almi Invest. Partnerinvest Norr har god kunskap om ägarkapital och investeringar i norra Sverige.


Kontaktpersoner

Ingela Lidström
VD
Ingela Lidström