2021-12-22 07:09Nyheter

Damallsvenskan i samarbete med Umeå-bolaget Photon Sports

ProduktbildProduktbild

Elitfotboll Dam genomför en strategisk satsning där ny teknik används för att mäta spelarnas fysiska prestanda. Den innebär bland annat att ny testutrustning från Umeå-bolaget Photon Sports görs tillgänglig för samtliga lag i OBOS Damallsvenskan.

– Tekniken gör det enkelt och effektivt att genomföra relevanta tester i samband med träning och match. Det här ger en möjlighet att optimera träningsförutsättningarna för våra elitlag och göra dem starkare och mer konkurrenskraftiga på både kort och lång sikt, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.

Att mäta och följa upp spelares fysiska status är avgörande för att kunna optimera träningsupplägg och rehabiliteringsprocesser. Många elitklubbar har efterfrågat en mer lättillgänglig lösning för dessa tester och därför erbjuder Photon Sports sin testutrustning till lagen i OBOS Damallsvenskan under ett år. Med hjälp av det senaste inom sensorteknik och 3D-kameror mäts faktorer som snabbhet, reaktionstid och explosivitet hos fotbollsspelare och Hanna Marklund, en av Photon Sports delägare, tror att tekniken kommer förändra sättet som fotbollsspelare tränar på.

– Genom att tillgängliggöra den för samtliga klubbar i OBOS Damallsvenskan kommer vi kunna samla in ett kontinuerligt och tillförlitligt underlag för studier och därmed stärka klubbarnas nivå ytterligare. Täta datapunkter kommer ligga som grund för utvecklingen på både grupp- och individnivå och klubbarna får därför ett kvitto på vilken fysisk träning som verkligen lönar sig. På så sätt kan de optimera både träningsupplägg och skadeförebyggande arbete, säger hon.

Elitfotboll Dam är intresseorganisationen för klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, de två högsta ligorna inom svensk damelitfotboll. De arbetar för att utveckla elitfotbollen, skapa förutsättningar för unga flickor att spela fotboll på samma villkor och vara ligor med föreningar i världsklass. Högsta serien är en av världens bästa damfotbollsligor, där flera svenska och utländska landslagsspelare spelar.

– Vi är glada över möjligheten att få vara med och utveckla svensk fotboll och OBOS Damallsvenskan, vars organisationer har höga ambitioner. Vi vill bidra till att skapa bättre förutsättningar och göra dem än mer konkurrenskraftiga. I första skedet tillgängliggörs utrustningen för klubbarna i OBOS Damallsvenskan. Vår ambition härnäst är att nå ut till breddfotbollen, säger Hanna Marklund.

För mer information, kontakta
Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam, 070-999 90 63, sportchef@efd.se
Hanna Marklund, marknad Photon Sports, 070-307 72 78, hanna@photonsports.s


Om Partnerinvest Norr

Partnerinvest Norr är ett riskkapitalbolag, aktivt i Norr- och Västerbotten, som investerar i bolag med spännande, skalbara affärsmodeller och drivna entreprenörer. Vi startade vår verksamhet våren 2010 på initiativ av Norrlandsfonden och Almi Invest. Partnerinvest Norr har god kunskap om ägarkapital och investeringar i norra Sverige.

Kontaktpersoner

Lena Fridlund Forsgren
INVESTMENT MANAGER
Lena Fridlund Forsgren