2024-11-19 10:27Press release

Grafikens Hus presenterar - stipendiaterna för Sveriges största grafikstipendium

AML_WINNERS_20248 (kopia)

Ann-Margrets Lindells Stipendiefond främjar unga konstnärer som arbetar med grafik. I år mottar konstnärerna Jordana Loeb, Fanny Hellgren, Linus Höj Krantz och Jenny Carlsson Grip stipendiet och premieras med 100 000 kr vardera vid en prisceremoni idag, den 19 november, på SKF/Konstnärshuset i Stockholm.

Stipendiet förvaltas idag av Grafikens Hus och har delats ut sedan 2004. Det har haft en betydande roll för flera av dagens etablerade konstnärer. Prissumman är den största av sitt slag inom konstformen grafik i Sverige och stipendiet innefattar en prisceremoni, ett erkännande vid tidig karriär, samt ett nätverk och plattform via Grafikens Hus. En utställning med stipendiaterna planeras till 2025.

Ansökningsförfarandet har gått till via ett open-call, och rekordmånga bidrag har inkommit. Juryn har bestått av konstnären och formgivaren Shabnam Faraee, konstnären och tryckaren Patrick Wagner och konstnären Carina Fihn. I det konstnärliga rådet ingår konstnären Jenny Olsson (ordförande), Nina Beckmann, museichef för Grafikens Hus, konstnärerna Timothy Crisp och Lina Nordenström.


Grafikens Hus bjuder in till en prisceremoni för Ann-Margret Lindell Stipendiefond som äger rum på SKF/Konstnärshuset i Stockholm den 19 november, kl 16.00–18.00 i närvaro av juryn och pristagarna.


För intresse att närvara, intervjuer, bilder och juryns motiveringar i sin helhet, se nedan.

KONTAKT
Jenny Olsson, ordförande, Ann-Margret Lindells Stipendiefond tillsammans med det Konstnärliga rådet och Grafikens Hus.

Presskontakt:
Joanna Sundström, 073-346 66 62, joanna@partprojects.se

Övriga frågor: Jenny Olsson, jenny_u_olsson@hotmail.com

 

Mottagarna av Ann-Margrets Lindells Stipendiefond 2024:

Jordana Loeb – född 1987 i Miami, USA, nu bosatt och verksam i Stockholm. Hon tog i år sin masterexamen i Fri konst vid Konstfack. Innehar sedan tidigare en kandidatexamen i grafik vid College of Visual and Performing Arts, Syracuse University, USA. Jordana Loeb dras i sitt konstnärskap till naturliga material, såsom trä och sten, och dess inneboende egenskaper. Hur de kan

stimulerar en resa genom minne, familjearv, judisk folktro, ljud, arkeologi, arkitektur och landskap. Vid sidan av denna praktik arbetar hon med performance, experimentellt ljud, installation, video och skulptur. Genom sin bakgrund inom grafik och dans (balett, modern dans och somatiska tekniker) har karvningen gjort det möjligt för henne att röra sig genom materialet. Hon började ifrågasätta, till exempel hur trä reagerar, omvandlas och bearbetas till olika tillstånd. Ett pågående arbete är det soniska performativa verket "Wooden Feedback" i samarbete med kompositören Anders af Klintberg. Ett verk som tog sin början med att hon ville förvandla sina stora reliefsniderier till soniska resonansmembran.

www.jordanaloeb.com
@jordanaloeb

Juryns motivering: Med sin bakgrund inom både grafik och dans utvecklar Jordana Loeb installationer där kroppens anatomi, ljud, ristningar och grafiska tryck möts och kommunicerar med varandra. I hennes organiskt undersökande och lekfulla processer interagerar kroppens rörelse med materialet. Kroppen kopplas till ett handfast ristande och karvande i stora träplattor som sedan blir till grafiska tryck på papper. En del trämatriser lämnas otryckta och förvandlas till resonansmembran genom att de kopplas till mikrofoner och högtalare. Allt utför Jordana Loeb med subtil känslighet för det poetiska uttrycket och med en lustfylld nyfikenhet inför de förvandlingar materialet genomgår. I hennes konst finns en djärv vilja att utvidga gränserna för vad som ryms inom grafiken.

 

Fanny Hellgren – född 1992, bosatt och verksam i Göteborg. Hon tog sin masterexamen i Fri konst vid Malmö Konsthögskola. Innehar sedan tidigare en kandidatexamen i Fri konst från HDK-Valand. Fanny Hellgrens konstnärliga arbete berör idéer om tid, förändring och förgänglighet i relation till naturliga och konstruerade landskap. Hon arbetar i serier av bilder och skulpturer med utgångspunkt i materialens egenskaper, och har de senaste åren arbetat främst med sand och vatten. Genom avtryck och avgjutningar försöker hon fånga dessa materials på samma gång flyktiga och eviga karaktär. I sina verk möts naturvetenskap och mysticism i ett reflekterande kring naturens cykler, relationen mellan mikro och makro, och människans behov av att söka mening. Hennes bildserie ”Sediment Drawings” kan betraktas som måleriska dokumentationer av geologiska förlopp. Verken relaterar till poeten William Blakes fras från 1803 “To see a World in a Grain of Sand”, om sökandet efter materians inneboende berättelser. Den energi som frigjordes ur den enorma explosion som skapade vårt universum är samma energi som lagras i materians minsta beståndsdelar.

www.fannyhellgren.se
@hellgrenfanny

Juryns motivering: Genom en egen tryckmetod och process låter Fanny Hellgren landskapets egna material; sand, vatten, jordpigment och solen ersätta både tryckpress och tryckform och skapa nya suggestiva landskap på pappret. Med sitt känsligt intuitiva och filosofiska sätt att arbeta för hon en dialog med materialet och skapar en berättelse om jordens ständigt föränderliga tillstånd och villkor. Bilderna för tankarna dels till människans uråldriga behov av att rista och göra avtryck i eller med hjälp av naturen, dels till 1960-talets Arte povera-rörelse såväl som till samtida uttryck och teman om jordens utsatthet. I Fanny Hellgrens konst finns konstnärlig konsekvens, experimentellt mod, noggrannhet med material och gestaltning samt en stor ödmjukhet inför naturens kraft och sårbarhet.

 

Linus Höj Krantz – född 1989, bosatt och verksam i Stockholm. Han tog sin masterexamen i Fri konst på Konstfack. Innehar sedan tidigare en kandidatexamen i Samtidskonst vid Konstakademin i Trondheim, Norge. Hans konstnärskap består av ett nedbrytande av ett alkemistiskt experimenterande inom konstnärligt hantverk och grafik. Teman som kretslopp, verklighetsflykt och samhälleliga systemfel ur miljösynpunkt är ständigt återkommande. I Höj Krantzs senaste projekt har han arbetat med objekt och bilder från Arlanda flygplats. En perifer plats med föga visuell representation i vår kollektiva bildbank. Projektet utforskar estetiken runt kretskort och etsningens historia, samt dess paralleller till flygplatsens logistiska funktion, historia och utformning. Konstgravören Daniel Hopfer tros ha varit bryggan mellan etsningsprydda rustningar och den första tryckta etsningen. I dagens industri används etsning främst för att tillverka kretskort till vår vardagselektronik. Dessa paradigmskiften valde han att gestalta via grafiska tryck, etsade kretskort samt en etsad kopparrustning.

@linushojkrantz

Juryns motivering: Med sitt alkemistiska, forskningsbaserade tillvägagångssätt rör sig Linus Höj Krantz i periferin av både grafiken och de städer många av oss bor i. Hans konstnärskap har ett stringent och unikt visuellt språk som rekontextualiserar kretskort, hittade material och platser. Att helt avstå från den tryckta bilden, men ändå hålla fingret på pulsen inom grafiken, är ett vågat och modigt grepp, något som Linus Höj Krantz har lyckats mycket väl med.

 

Jenny Carlsson Grip – född 1984, bosatt och verksam i Kallinge. Hon tog sin master- och kandidatexamen vid Umeå Konsthögskola. Hon arbetar med måleri och grafik, och började med grafik i unga år i Ronneby. Mötet med dofter, sega grafikfärger, pressar och kemrum satte tidigt spår i hennes konstnärskap. Idag bor hon i skogen, där hon har en ateljé i en renoverad lada, målar både ute och inne och har en egen tryckpress. I några år har hon arbetat med ett fältarbete som hon kallar Ur väderdagboken. Det är som dagboksanteckningar av platser, intryck och väder. Ibland blir det akvareller, men de sista åren har det även varit grafik, torrnål. Hon gör plåtarna utomhus, ristar, ser, tänker. Hon gör monotypier, vilket liknar måleri, då varje tryck blir ett original. Hennes senaste arbeten är utförda på fält i Härjedalens fjäll och i skogen i Blekinge och är ett sorts utforskande av likheter och skillnader mellan de olika platserna.

www.jenny-carlsson.com
@jennycarlssongrip

Juryns motivering: I hennes serier "Ur väderdagboken" skildrar Jenny Carlsson Grip de platser som kallar på henne. Oavsett om det är Härjedalens fjäll eller i Blekinges skogar så är hon där med skissblock, plåt och torrnål i bagaget. Hennes monotypier befinner sig på den eftertraktade plats där grafik och måleri smälter samman och blir omöjliga att skilja åt. Jennys grafiska tryck är kraftfulla, poetiska betraktelser av de landskap som präglar dem – levande, taktila och fängslande.

 

Om Ann-Margret Lindells Stipendiefond


I enlighet med Ann-Margret Lindells testamente och generösa donation till Grafikens Hus Vänner (konstmuseets vänförening) instiftades stipendiet efter hennes död 2003. Syftet är att främja unga grafikers utveckling. Vänföreningen skötte fonden och stipendiearbetet mellan år 2004 och 2016.

Mellan åren 2017 till 2020 förvaltas Ann-Margret Lindells Stipendiefond av Handelsbankens stiftelsetjänst som utsett ett konstnärligt råd med representanter från konstvärlden, utbildningar och institutioner. Denna rådgivande grupp har sedan 2017 föreslagit vilka som ska erhålla det numer årliga stipendiet. Sedan 2021 förvaltas fonden och stipendiet av Grafikens Hus.

 

Kontaktpersoner:

Nina Beckmann
Museichef
nina.beckmann@grafikenshus.se 070-491 19 96
0159-23160

Joanna Sundström
Presskontakt AML
joanna@partprojects.se 073-346 66 62



Contact

Joanna Sundström
Ebba Leje