2016-10-31 10:50Pressmeddelande

Utrotningshotad komodovaran till Parken Zoo

null

I förra veckan flyttade Raunchy, en extremt sällsynt komodovaranhona, in på Parken Zoo. Förhoppningen är nu att hon och hanen Verner kan föra sina gener vidare – och tillsammans hjälpa till att säkerställa artens fortlevnad.

Ungefär 30 honor finns i djurparker anslutna till organisationen EAZA*, vars syfte är att bevara en genetisk variation mellan utrotningshotade djur. En av dessa har nu bytt adress till Parken Zoo. Anna Åkerholm, från Parken Zoo:s avdelning för forskning och utbildning, berättar:

”Komodovaranen är med på IUCN:s** röda lista, vilket innebär att den är extra sårbar. Vi tar därför tacksamt emot Raunchy, då eventuella ungar mellan henne och vår Verner skulle göra så positiv skillnad för världen ur ett större perspektiv.”

Det största hotet mot arten är tjuvjakt på deras bytesdjur samt att människan röjer skog för att bruka jord. Raunchy föddes år 2010 i Prag Zoo men hennes föräldrar kommer från Taman Safari Park i Indonesien. I dagsläget existerar ca 3000 vilda komodovaraner runt om i världen och alla är utspridda på fem olika indonesiska öar.

Under höstlovsveckan (29 okt–6 nov) är komodovaranhuset öppet på Parken Zoo. Då kan alla Halloweensugna gäster komma och kika på ”drakarna” – eller Komodo Dragons, som de heter på engelska.

För mer information se www.parkenzoo.se eller kontakta Parken Zoo på:

Anna Åkerholm, avdelningen för forskning och utbildning
Mail: anna.akerholm@parkenzoo.se
Tfn: 016-100 135

Louise Nilsberth, avdelningen för forskning och utbildning
Mail: louise.nilsberth@parkenzoo.se
Tfn: 016-100 139


Fakta om komodovaranen

- Världens största ödla. Hanen kan bli tre m lång och väga upp till 90 kg.

- Kända för sina många bakterier i saliven samt giftkörtlar i underkäken. Giftet används för att döda bytesdjur.

- Komodovaranen har inga tappar i ögonen och har därmed dåligt mörkerseende. Istället använder de sin upp till 50 cm långa tunga för att spåra och lukta sig fram. Tungan kan känna lukten av mat på flera km avstånd.v

*European Association of Zoos and Aquaria. Parken Zoo deltar i det europeiska bevarandeavelsprojektet för komodovaran som arbetar för att det ska finnas en frisk och stabil djurparkspopulation som ett komplement till de varaner som lever vilt. Detta för att säkerställa att komodovaranerna inte ska bli utrotade om de försvinner från det vilda.

*Internationella Naturvårdsunionen (IUCN). Upprätthåller ett register, Röda listan, över hotade arter världen över.

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt med alltid något nytt att lära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Mer info www.parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner