2020-09-16 09:47Pressmeddelande

Tillökning hos röd panda på Parken Zoo

Bara några dagar innan den internationella röd panda dagen som i år firas den 19 september gjordes den första veterinärkontrollen på våra två röda pandor som föddes i juli i år. Det visade sig vara en hane som döptes till Terai och en hona som döptes till Mithila, efter två regioner i Nepal.

 

Båda individerna är alerta och i fin kondition, när vi gör den första kontrollen kan vi se vilket kön de är, väga och chippmärka individerna. Deras föräldrar kom omgående för att kontrollera vad vi gjorde och vi skyndade oss för att kunna lägga tillbaka ungarna i sin bolåda, berättar Parken Zoos veterinär Anita Burkevica.

Anita fortsätter att det är viktigt att minimera stress för djuren genom att jobba snabbt och på en plats som djuren känner sig trygga i och även att föräldrarna kan se vad som pågår.

Djurvårdaren Jenny Gustafsson som var med vid undersökningen säger att ungarna är små kopior av sina föräldrar, så honan liknar sin mamma i teckningen och hanen liknar sin pappa vilket gör att de blir lätta att känna igen.  Honan var lite mindre vägde 0,9kg och hanen vägde 1,15kg.


Den starkt hotade röda pandan (Ailurus fulgens) ingår i ett internationellt bevarandeavelsprogram, där Parken Zoo har deltagit i över 20 år. Den röda pandan lever i tempererade skogar på hög höjd i Himalayas bergskedjor genom Nepal, Indien, Buthan, Myanmar och Kina. Trots att de räknas som ett rovdjur livnär de sig till största delen på bambu. Bambu utgör hela 95% av dieten.

Den tjocka pälsen skyddar mot ett kallt klimat, även deras fötter är täckta av hår. Det hjälper dels till att hålla dom varma men det hjälper till att ge de röda pandorna ett bra grepp när de ska klättra i träd, de kan till och med klättra ner för ett träd med huvudet först.


Parken Zoo är medlemmar i Red Panda Network som är en organisation som jobbar aktivt för att bevara de röda pandorna i det vilda. I det vilda kan det finnas så få som 2500 röda pandor kvar och de några av hoten mot den röda pandan är att deras livsmiljö försvinner och fragmenteras så att det blir svårt för pandorna att hitta tillräckligt med föda och partners.

Som en del av bevarandearbetet firas det för 10 året i rad den internationella röda panda dagen och i år sker det lördagen 19 september. Fokus är att samla in pengar som ska gå till att plantera träd som ska hjälpa till att binda ihop de röda pandornas uppdelade livsmiljöer och skapa viktiga skogskorridorer mellan viktiga livsmiljöer. Detta sker i samarbete med Nepals regering och stöttar deras bevarande plan för den röda pandan i Nepal.
För mer information, kontakta:

Jenny Gustafsson, djurvårdare rovdjursavdelningen 

Tele:  073-867 19 44 Epost jenny.gustafsson@parkenzoo.se

 

Linn Lagerström, zoolog

Tele:  070-248 41 87 Epost linn.lagerstrom@parkenzoo.se

 

Anita Burkevica, veterinär och djurparkschef 

Tele:  072-145 20 26 Epost anita.burkevica@parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zooskolan), utbildningsverksamhet, badet, camping, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Invest AB. Mer info www.parkenzoo.se

Kontaktpersoner

zoolog
Linn Lagerström