2017-06-08 08:05Pressmeddelande

Parken Zoo lanserar digitala djur – Första zoo:et med fantasidjur i augmented reality

null

Kanifant, polleont och flygande regnbågstamarin. Det är några av de djur som flyttar in på Parken Zoo utanför Eskilstuna nu på lördag den 10 juni.

– Digidjur är virtuella fantasidjur från framtiden. De är inspirerade av nutida arter, men har på grund av problem som skogsavverkning, tjuvjakt och klimatförändringar tvingats anpassa sig och utveckla ovanliga egenskaper och utseenden, säger Marie de Colli, zoolärare på Parken Zoo.

Den lilla rosa kanifanten kan till exempel snabbt hoppa ner i håligheter i marken för att skydda sig mot faror, och det majestätiska pansarlejonet har utvecklat en hård skimrande sköld för att skydda sig mot tjuvskyttarnas kulor. Korallpaddan kan med hjälp av sitt korallbeklädda skal flytta koraller från hotade korallrev, och de små polleonterna spelar med sina blomstrande kragar och pollinerande svansar en viktig roll i en tid när bina blir allt färre.

Digidjuren upplevs i gränslandet mellan det digitala och verkligheten med hjälp av AR-teknik, även kallad förstärkt verklighet. Det innebär att 3D-djuren uppfattas som en del av den omgivande världen. Tekniken fick stort genomslag när spelet Pokemon Go blev tillgängligt förra sommaren men har sedan dess blivit mer avancerad. Digidjuren är mellan 10 centimeter och 2,5 meter stora och besökarna kan till exempel klappa och mata dem. Digidjuren har egna inhägnader på Parken Zoo och upplevs på plats med hjälp av en smartphone eller surfplatta.

– Vi är så glada över att välkomna Digidjuren till parken. Med Digidjuren vill vi inte bara skapa nya spännande upplevelser utan även på ett fantasifullt sätt få barn och vuxna att se betydelsen av att skydda dagens fantastiska arter. De flesta av våra riktiga djur är utrotningshotade och via avelsprogram och samarbete med andra djurparker jobbar vi för att återföra djur från hotade arter till naturen, säger Lennart Sundén, VD för Parken Zoo.

För mer information, vänligen kontakta:
Marie de Colli, zoolärare på Parken Zoo: 070-305 62 33, marie.decolli@parkenzoo.se 
Camilla Delac, marknadschef Parken Zoo: 016-100 108, camilla.delac@parkenzoo.se

Om Augmented Reality
Augmented reality (AR), eller ”förstärkt verklighet”, är en teknik som gör att en fysisk, verklig miljö i realtid kan förstärkas eller kompletteras med till exempel datorgenererade ljud, animeringar, video eller grafik (till skillnad från virtuell verklighet (VR) som ersätter den verkliga världen med en simulerad). AR är en växande trend inom flera branscher och områden, nyligen meddelade till exempel Facebook att man gör flera AR-satsningar. 

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägd.  Mer info www.parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner