2021-05-27 09:30Pressmeddelande

Nu flyttar dvärgflodhästen Ophelia till Dubai

Dvärgflodhästen (Choeropsis liberiensis) är starkt hotad och som en del i det bevarandearbete som sker bland annat på Parken Zoo ingår denna art i den europeiska djurparksorganisationens (EAZA) bevarandeprogram (EEP).

I det vilda finns de i Liberia, Sierra Leone, Guinea och Elfenbenskusten och det uppskattas att det finns färre än 2500 vuxna individer kvar. I djurparker i Europa finns det 64 djurparker som håller dvärgflodhästar och 145 individer.

Inom bevarandeprogrammet jobbar koordinatorn med att hitta lämpliga platser som djuren ska flytta till när de har uppnått en lämplig ålder. De jobbar med analysprogram för att uppnå de mål som är satt inom bevarandeprojektet för att behålla så stor genetisk diversitet som möjligt.

En djurtransport är en stor händelse för individen som ska flytta och vi jobbar aktivt med att förbereda individerna i så stor utsträckning som möjligt. Hur det sker beror lite på vilken art det gäller och hur man kan jobba med dom. För Ophelia har det nu kommit till det stadiet att hon tränar på att självmant gå in i en transportlåda, det sker stegvis tillsammans med de djurvårdare som hon känner.

 

  • Ophelia har varit jätteduktig nu när vi har börjat träna henne att gå in i sin transportlåda. Vi jobbar med positiv förstärkning för att det ska vara en bra upplevelse för henne och att hon ska känna sig trygg i transportlådan, säger Emmy Johansson, djurvårdare på Parken Zoo.

 

Vi är också jätteglada att 21 januari 2021 föddes en ny liten dvärgflodhäst på Parken Zoo, en hona som har döpts till Ooni.

 

  • Det var en tuff förlossning som mamman Krakunia behövde hjälp med, men trots det var Ooni otrolig alert och hungrig strax efter hon föddes. Redan första dygnet följde Ooni gärna med sin mamma ner i deras pool och började öva på att hålla andan under vattenytan, säger Anita Burkevica, veterinär på Parken Zoo.

 

 

Källor:

Bevarandeprogram

Dvärgflodhäst

Hotstatus

 

 

 

 

 


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Parken består av både djurpark, bad, nöjespark och camping. Barnfamiljer besöker Parken Zoo både vår-, sommar- och höstsäsong samt på parkens temadagar under halloween och jul. Ett perfekt äventyr - här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. I djurparken finns ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Bolaget är sedan augusti 2016 privatägt av Mimir Invest AB. Mer info www.parkenzoo.se Instagram: @parkenzooeskilstuna Facebook: @parkenzoo


Kontaktpersoner

Veterinär/djurparkschef
Anita Burkevica
zoolog
Linn Lagerström