2013-11-11 09:29Pressmeddelande

Jätteutterungar har fötts på Parken Zoo Eskilstuna –Första gången någonsin i Sverige

null

”Det är första gången jätteutterungar föds i Sverige, så självklart är vi oerhört stolta”, säger Lennart Sundén djurparkschef Parken Zoo Eskilstuna. ”Alua och Yumbo har anammat föräldrarrollen på ett exemplariskt sätt. De hjälps båda åt och turas om med föräldrarsysslorna. Ungarna mår fint och nu lär de sig att simma”.

Jätteuttern kan bli upp till 2 meter lång

Den 9 september i år föddes två små jätteutterungar för första gången någonsin i Sverige. Föräldrarna heter Alua och Yumbo är båda födda 2009 och har varit ett par på Parken Zoo sedan 2010 och trots att det är första gången som Alua och Yumbo blir föräldrar tar de väl hand om sina små. De har grävt flera bohålor åt dem och flyttar hela tiden ungarna mellan hålorna. Det här är ett naturligt beteende de har för att göra dem mindre sårbara för rovdjur i det vilda. De tar också med dem ner i vattnet för att vänja dem och lära dem simma. Både pappa och mamma hjälps åt och turas om att bära runt ungarna och pappa Yumbo kommer redan och lämnar fisk vid dem även om de fortfarande bara lever på mammans di.

När de är runt 3-4 månader kommer de kunna simma på egen hand bredvid sina föräldrar och efter ca 6 månader har de helt slutat dia och börjat livnära sig på fisk.

Jätteuttern är väldigt sociala

Jätteuttern är den största av alla utterarter. Den blir nästan 2 meter lång och väger mellan 20-30 kg. De har en tät, vattenavstötande brun päls som nästan ser ut som sammet. Kroppen är lång och smal, mellan tårna har de simhud och svansen är något platt, ungefär som en propeller. Kroppen är perfekt anpassad till att ta sig fram snabbt i vattnet. På kinder och haka har de ljusa fläckar. Fläckmönstret är unikt för varje individ redan från de att de föds och gör så att man lättare kan skilja dem åt. Vår hane Yumbo är exempelvis vit om hakan och har en vit fläck på halsen.

Jätteuttrar lever tillsammans i familjegrupper bestående av mamma, pappa och ungar i olika åldrar. De är väldigt sociala och gör allt tillsammans; vilar, leker, tar hand om småsyskon och jagar. De jagar framförallt fisk men de är otroligt duktiga jägare och kan till och med ta anakondor eller kajmaner. I Sydamerika kallas det för flodens vargar.

Kommer från Sydamerika där dess naturliga miljöer skövlas

Ute i det vilda lever den främst i norra Sydamerika där man uppskattar att det finns mellan 1000-5000 kvar. Den är starkt hotad och minskar i antal. De jagas både för pälsens skull men även för att de anses konkurrera med många fiskare, och ungar tas i vissa fall för att hållas som husdjur. De största hoten i dagsläget är ändå att deras livsmiljö försvinner eller förorenas.

 Jätteuttern har varit en del av den europeiska djurparksföreningens bevarandeavelsprogram sedan 2003 och år 2011 fanns det endast 40 stycken jätteuttrar på 9 olika djurparker i Europa varav Parken Zoo är en av dem.

Film på jätteutterungarnas simträning hittar ni här>>>

Bilder på jätteutterungarna kan laddas ned här från Mynewsdesk 

För mer information och intervjuer kontakta:

Lennart Sundén, Vice VD/Djurparkschef Parken Zoo, 070 – 204 27 27, lennart.sunden@parkenzoo.se

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB.


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner