2014-04-24 08:17Pressmeddelande

Fem trädleopardungar födda i Parken Zoo Eskilstuna

null

Fem mycket ovanliga trädleopardungar födda i Parken Zoo Eskilstuna. Det är de två honorna, Kailin och Gaya, som fått var sin kull ungar under vintern. Stolt pappa till alla fem är Tezpur. Alla små duniga krabater mår bra och boar nu in sig med sina mammor. Babylyckan på Parken Zoo är total.

”Så många som fem Trädleopardungar födda ungefär samtidigt är sensationellt”, berättar Lennart Sundén, djurparkschef, Parken Zoo Eskilstuna. ”Det är ett oerhört skyggt kattdjur så äldsta kullen om två är ännu inte vaccinerade och idmärkta, då honan gärna gömmer ungarna i växtlighet. Det är däremot de tre yngsta, då ett exceptionellt tillfälle gavs när veterinären var på besök. Då fastställdes även kön och vi kan med stor säkerhet säga att de tre yngsta är honor, något som alltid är extra välkommet”.

Trädleoparden liknar inget annat kattdjur. I Kina kallas den ’mintleopard’  eftersom pälsens stora oregelbundna fläckar liknar mintblad. Det engelska namnet är ’clouded leopard’ då fläckarna anses mer ha formen av moln. Trädleoparden är utrotningshotat på grund grund av skövling av skogar, miljöförstöring av naturliga närmiljöer och framförallt illegal jakt. Dels jagas den för sin mycket speciella fläckiga päls men även för att vissa kroppsdelar används i traditionell medicin.

Ungarna i Parken Zoo, som busar och piper redan hemvant, har veckorna efter födseln fått vänja sig vid omgivningarna med extra mycket mammatid. Nu väntar nästa kull på vaccination och idmärkningen. Därefter påbörjas en känslig introduktionsperiod då ungarna introduceras till pappan, den andra mamman och hennes ungar. Lennart Sundén fortsätter;

”Introduktioner är alltid känsliga. I naturen sker revirmarkeringar naturligt mot ungar, något som självklart också kan ske hos oss. Sedan är egentligen hela det första levnadsåret känsligt just för dessa mycket ovanliga kattdjur”.

Det händer alltid något nytt på Parken Zoo.

För en vecka sedan öppnade nya Dinosaurieuställningen med verklighetstrogna och rytande barnfavoriter. Tidigare i år föddes Manvargsvalpar, under påskens publiksuccé fick man bekanta sig för första gången med Asiatiska vildhundar och varje torsdag på Sjuan sänds dokumentären Veterinärerna bland annat från Parken Zoo. Till sommaren är flera stora artister inbokade, bland annat svenska popsensationen The Fooo för att ta ett exempel.

”Babylyckan är en mycket välkommen nyhet till en redan händelserik vår”, berättar Irja Bäckström, vd Parken Zoo. ”En bättre 1-årspresent som vd kan jag inte tänka mig. Jag har nu varit vd i ett år på Sveriges mest granskade djurpark. En härlig arbetsplats med kompetent personal som gör ett fantastiskt jobb. Nu jobbar vi gemensamt för att skapa ett tryggt zoo, ett spännande resmål och en bra arbetsplats. Vi ser verkligen fram emot att få visa upp alla nyfödda ungar, djur och resten av parken. För här finns alltid något nytt att lära, bara en dagsutflykt bort”. 

Videofilm på id-märkning av trädleopardungar med veterinär Marek finns via länken här>

http://publish.mynewsdesk.com/se/edit/videos/14608

Fler pressbilder på Trädleopardungarna finns på http://www.mynewsdesk.com/se/parken_zoo/latest_media  Ange Foto: Parken Zoo Eskilstuna.


För mer information och intervjuer om trädleoparderna, kontakta:

Lennart Sundén, Vice VD/Djurparkschef Parken Zoo, 070 – 204 27 27,lennart.sunden@parkenzoo.se

För mer information om vårens nyheter på Parken Zoo, kontakta: 

Irja Bäckström, vd Parken Zoo Eskilstuna, 016-100 100, irja.backstrom@parkenzoo.se


Fakta trädleoparder

 • Trädleoparden är ett av världens mest utrotningshotade djur.
 • I Kina kallas den ’mintleopard’ då pälsens stora orgelbundna fläckar liknar mintblad.
 • På engelska kallas den ’clouded leopard’ då man anser pälsen likna moln.
 • Det är främst för den vackra fläckiga pälsen som trädleoparden jagas hårt, men även andra kroppsdelar då de används i traditionell medicin.
 • Den är även utrotningshotad på grund av miljöförstöring och skövling av dess naturliga miljöer.
 • De blir mellan 55 – 110 cm och väger mellan 11-23 kg,
 • En hona är dräktig 85-93 dygn och kan få mellan 1-5 ungar.
 • Honan gömmer ofta sina ungar i träd, och på olika platser, vilket gör det svårt att se hur många ungar hon fått.
 • Utberedning är:Södra Kina, östra Himalya, noröstra Indien, Borneo och Sumatra.
 • Trädleoparderna är mycket skickliga klättrare och rör sig lika hemvant bland trädkronor som i annan kuperad vegetation.
 • Trädleopard räknas till ett av de absolut skyggaste och känsligaste kattdjuren. Endast ett fåtal överlever första levnadsåret.

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt med alltid något nytt att lära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB. Mer info www.parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner