2014-09-03 09:03Pressmeddelande

Dvärgflodhäst född i Parken Zoo – lilla Olivia kan ses på lördag om vädret tillåter

null

En dvärgflodhästunge, som fått namnet Olivia, har fötts i Parken Zoo Eskilstuna den 2 augusti. Om vädret tillåter, kan Olivia ses tillsammans med mamma Krakunia och pappa Anton, i djurparken på lördag. Dvärgflodhästen är starkt hotad och ingår i ett internationellt avelsprogram för utrotningshotade arter.

Den 2 augusti föddes dvärgflodhästungen Olivia och hon vägde strax under 6 kilo vid födseln. Ett välkommet tillskott då dvärgflodhästen är en starkt hotad art som minskar i antal. Föräldrarna är mamma Krakunia och pappa Anton.

”Olivia är en välmående unge och har nu efter födseln tjockat på sig bra”, berättar Jennie Westander, zoolog Parken Zoo Eskilstuna. ”De bedårande bilringarna till trots är det inget kramdjur vi ser. Precis som sina föräldrar kommer Olivia snart kunna visa upp några av djurparkens största tänder. Dvärgflodhästens hörntänder är nämligen till och med större än kattdjurens”.

Olivia var tre och en halv vecka gammal när hon fick träffa sin pappa för första gången. Nu väntar en intressant tid då de går tillsammans och lär känna varandra alla tre. Dvärgflodhästungen håller sig än så länge nära mamma Krakunia som i sin tur tydligt säger ifrån när hon tycker att pappa Anton blir för närgången. Om vädret tillåter kan hela familjen ses i djurparken på lördag.

Dvärgflodhästen starkt hotad– ingår i internationellt avelsprogram

Dvärgflodhästen är starkt hotad och minskar i antal. Den ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter. I slutet av 2013 fanns det 126 stycken dvärgflodhästar inom det europeiska avelsprogrammet fördelat på 56 institutioner.

Pressfilm med dvärgflodhästungen, fri för press att använda, ange Film: Parken Zoo Eskilstuna https://www.youtube.com/watch?v=QlwV89SXqbk&feature=youtu.be

Fler pressbilder på dvärflodhästungen finns på http://www.mynewsdesk.com/se/parken_zoo/latest_media 

Ange Foto: Parken Zoo Eskilstuna.

För mer information och intervjuer om dvärgflodhästen, kontakta:

Jennie Westander, zoolog Parken Zoo Eskilstuna, 0702- 666 417, jennie.westander@parkenzoo.se

Fakta dvärgflodhäst

  • Dvärgflodhästungen Olivia föddes i Parken Zoo Eskilstuna den 2 augusti och vägde 6 kilo vid födseln. Mamma heter Krakunia och pappa Anton.
  • Dvärgflodhästen ser ut som en miniatyr av den stora flodhästen. De liknar varandra till utseendet med skillnaden att dvärgflodhästen är betydligt mindre, inte har lika utvecklad simhud mellan tårna samt har ögonen placerade mer på sidan av huvudet.
  • De har en mankhöjd på mellan 75-100 cm och väger mellan 180-275 kg, jämfört med den stora flodhästen som har en mankhöjd på omkring 150 cm och kan väga mer än 3 ton.
  • Dvärgflodhästen lever kring floder och kärr i täta skogar i västra Afrika i Sierra Leone, Guinea, Elfenbenskusten och Liberia.
  • De tillbringar större delen av dagen med att vila i skuggan och är mest på eftermiddagarna och kvällarna för att beta gräs, sly, blad, rötter och frukt. De betar av gräset med läpparna snarare än med tänderna och är, trots sina långa vassa hörntänder, växtätare.
  • I det vilda lever de ensamma men då deras revir ibland överlappar varandras händer de att de stöter på varandra. Då brukar de gapa och visa sina långa hörntänder för att hota den andra.
  • De markerar revir med hjälp av dynga som de sprider ut genom att vifta på den korta svansen som är full av borst. De utsöndrar ett sekret från huden som skyddar mot sol och uttorkning men även mot bakterier.
  • Dvärgflodhästen är starkt hotad och minskar i antal. Den ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter. I slutet av 2013 fanns det 126 stycken dvärgflodhästar inom det europeiska avelsprogrammet fördelat på 56 institutioner.

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt med alltid något nytt att lära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB. Mer info www.parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner