2016-06-27 17:12Pressmeddelande

Babyboom på Parken Zoo i Eskilstuna

null

Leopardungar, lemurungar, lamm, och killingar med.fl. Just nu kryllar det av små djurbebisar på Parken Zoo. Vår och sommar brukar förknippas med grönska, värme och ljusa kvällar men på Parken Zoo brukar årstiden även medföra en babyboom. Så även i år.

"Det busas och hoppas i många hägn just nu. I Lilla Zoo, där man kan gå in till djuren, har vi just nu nio lamm och två killingar som man kan gosa med och snart gör de små kycklingarna entré från sin barnkammare – säger Louise Nilsberth som är zoolärare på Parken Zoo.

Det är inte bara på tamdjursavdelningen som babylyckan varit stor, den sensationella amurleopardtrion Seja, Igor och Zino,kan nu ses i artens utomhusanläggning med sin mamma Takara. Utterungen Morris – har nu lärt sig simma ordentligt och leker i vattnet med sin övriga familj.
Tamanduabebisen Maya som föddes tidigare i vår - tar för sig mer och mer och börjar nu lämna sin mammas rygg mer och mer. I ökenhuset busar de bedårande sandkattsungarna Sally och Dinah och i Lemurernas värld kan man komma riktigt, riktigt nära den rödbukade lemurungen Fluffy.
Andra djur som fått smått i år är mjölkgroda, skäggagam, egyptisk landsköldpadda, rödfotad skogssköldpadda, tvåfärgad tamarin och kejsartamarin. Sedan tidigare år har vi även gibbonungarna Spike och Chili som busar runt.

Att djuren på djurparker får ungar är inte bara gulligt utan även viktigt för djurens välfärd, då fortplantning och ungvårdnad är starka, medfödda drifter. Det är även en del av bevarandearbetet som bedrivs då många av dessa arter är utrotningshotade. Exempelvis så finns det bara ca 70 amurleoparder * kvar i det vilda. EAZA (European Association of Zoo's and Aquarias) driver bevarandeavelsprogram så kallade EEPs och många av Parken Zoos arter ingår i just dessa projekt. När ungarna blivit stora flyttar många av dem vidare till en annan djurpark för att bilda nya avelspar och säkra sin arts framtid.

Genom att besöka en svensk djurpark i sommar får du inte bara en underbar dag med minnen, inspiration och nya kunskaper. Du är även med och bidrar till arbetet med hotade arter.

Louise Nilsberth, avdelningen för forskning och utbildning, Parken Zoo

Mail: louise.nilsberth@parkenzoo.se

Tfn: 070-086 28 82

*Siffror enligt organisationen Amur Leopard & Tiger Alliance.

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt med alltid något nytt att lära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB. Mer info www.parkenzoo.se


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner