2013-07-14 15:46Pressmeddelande

Babyboom i Parken Zoo i Eskilstuna

null

Katten, vilka fina ungar!

Det råder babyboom i Parken Zoo, Eskilstuna. Bland de arter som nyligen fått tillökning märks två av parkens exklusiva kattdjur; Sandkatt och Fiskarkatt.

Sandkattsmamman Ramella begåvades med tre ungar. Tidigare ha det fötts sex ungar i Parken Zoo, dessa har flyttat till andra djurparker inom ramen för det bevarandeprojekt som arten tillhör. Sandkatten är det enda kattdjur som i huvudsak lever i ren öken, i norra Afrika och västra Asien.

Mamma Fiskarkatt heter Alaya och fick en unge.  Arten lever i Sydostasien och är starkt hotad.

En mindre jätte

Tillökning har det också blivit i familjen Tamandua, en mindre släkting till jättemyrsloken. Tamanduan lever i tropisk regnskog i Sydamerika och är skygg till sin natur – den lever ensam förutom vid parning  och när mamman har en unge. Ungen finns på mammans rygg och stannar hos henne flera månader för att lära sig bland annat hur man river upp termitbon.

Små apor fick smått

Tvillingfödsel  har dvärgsilkesaporna i Parken Zoo bidragit med. Det här är världens minsta apa som väger 100 – 150 g som fullvuxna. De lever i nordvästra delarna av Sydamerika.

Även alaotralemurerna har fått smått. Två ungar blev det den här gången. Arten är en av de mest hotade av totalt 21 lemurarter. Hela populationen finns på ett litet område runt Alaotrasjön på Madagaskar.

Utterligare en nykomling…

Murphy är en asiatisk klolös utter. Han är ny i Parken Zoo men inte nyfödd. Murphy anlände 10 juli från en djurpark på Teneriffa och är nu sällskap åt Phraya och Krabi, som finns på Parken Zoo sedan tidigare. Arten är världens minsta utter och betecknas som Ivrig, nyfiken, lekfull och familjekär.

Kontakt för mer information:

Zoolärare  Louise Nilsberth, tel  0703056321

Djurparkschef Lennart Sundén tel  0702042727

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Här finns djurparken med ett hundratal arter, där vi bedriver forskning i världsklass för att rädda utrotningshotade djur. Tillsammans med Zoo-skolan, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB.


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner