2013-10-09 09:34Pressmeddelande

Asiatiska lejon födda på Parken Zoo Eskilstuna – Premiärvisas 19 oktober för allmänheten, som får bestämma namn

null

Utrotningshotade asiatiska lejon har fötts på Parken Zoo i Eskilstuna. Ishara och Kayas välmående tre lejonungar premiärvisas lördagen den 19 oktober. Nu inbjuds allmänheten att vara med och bestämma vad nykomlingarna ska heta. Pressvisning den 16 oktober klockan 11.00, föranmälan och pressackreditering krävs. Press- och bloggpass kan rekvireras inför offentliga visningen den 19 oktober.

”Babyboomen fortsätter och vi välkomnar tre utrotningshotade asiatiska lejonungar”, säger Lennart Sundén, djurparkschef Parken Zoo Eskilstuna. ”Alla ungar mår bra, busar redan hemvant och har hunnit bli riktiga tuffingar inte minst mot sin stolta mamma Ishara som har fullt upp. Veterinären har fastställt att det är två hannar och en hona och det som saknas nu är namn på krabaterna, något som allmänheten nu bjuds in att hjälpa till med”.

Det händer alltid något spännande på Parken Zoo och i somras fick 40-åriga Gibbonhonan Jane en unge tillsammans med sin trogna livskamrat Tarzan. Sedan fick även sandkatter, fiskarkatter, tamanduan, dvärgsilkesaporna och alaotralemurerna ungar. Nu är det de stora kattdjurens tur. Asiatiska Lejon är ett av världens mest utrotningshotade djur och idag beräknas det endast finnas runt 175 vuxna individer av sammanlagt 350 individer kvar i hela världen. Arten ingår i ett internationellt bevarandeprojekt via den europeiska djurparksföreningen EAZA och varje lejonfödsel är mer än välkommet. Lennart Sundén fortsätter;

”På grund av skövling av skogar och miljöförstöring av naturliga närmiljöer, men även illegal jakt, fanns det för något decennium sedan risk för att arten skulle utplånats helt. Tack vare internationella insatser finns idag endast en isolerad population i och omkring Girskogen i Indien, det enda naturreservatet för asiatiska lejon i hela världen. För att säkra arten till framtiden är därför varje lejonfödsel med friska gener inte bara ett lyckligt tillskott till vår park, utan även internationellt”.

Asiatiska lejon fanns i tidigare i Europa

Det asiatiska lejonet, som är något mindre än det afrikanska, har tidigare återfunnits i Europa med spridning inom romarriket, Grekland och Turkiet. Mycket tyder på att de lejon som avbildats inom europeisk konst och arkitektur är asiatiska lejon.

”Vi ser dokumenterade bilder på lejon från romarriket, från franska hovet och det finns till och med beskrivningar i bibeln på djur som är mycket lika de asiatiska lejonen. Mycket talar för att det också är asiatiska lejon som stått modell för lejonstatyerna framför Stockholm Slott”, förklarar Lennart Sundén.

Lejonungarna premiärvisas 19 oktober på Parken Zoo - namntävling på Facebook

Lördagen den 19 oktober premiärvisas de nya lejonungarna för allmänheten. Veckorna efter födseln har de i lugn och ro fått vänja sig vid omgivningarna och boa in sig med sin mamma. Tidigare är det de djurvårdare som varit med om födseln som fått äran att namnge ungarna. I år ges allmänheten möjlighet att komma med förslag på vad krabaterna ska heta.

”Tävlingen är öppen för allmänheten via vår Facebook-sida med start den 19 oktober. Vinnarbidraget utannonseras i början av november, lagom till höstlovsveckan och förutom äran vinner man det eftertraktade priset att bli djurskötare för en dag med riktigt VIP-behandling”, avslutar Lennart.

Pressvisning tidigast 16 oktober klockan 11.00 – föranmälan krävs

Efter veterinärbesiktning, vaccinering och chippning påbörjar ungarna nu introduktion till resten av flocken. Pressrepresentanter bjuds in att träffa lejonungarna tidigast 16 oktober klockan 11.00, då det finns möjlighet till intervjuer, med Lennart Sundén, fotografering och filmning. Föranmälan krävs, se information nedan.

Press- och blogg-pass kan rekvireras för premiärvisningsdagen 19 oktober. Då ingår press-armband med inträde och matbiljetter, samt möjlighet att boka eventuella intervjuer till premiärvisningsdagen lördagen den 19 oktober. Föranmälan, senast den 17 oktober, se information nedan.

Pressbilder samt film med lejonungarna och intervju med Lennart Sundén är fri att använda för media, ange Foto: Parken Zoo Eskilstuna. Filmerna finns på Youtubekanal ParkenZooEskilstuna.

Kort fakta asiatiska lejon

 • Asiatiska lejon (Panthera leo persica), är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur, dels på grund av skövling och miljöförstöring av deras naturliga miljöer men även illegal jakt. Det finns idag endast en isolerad population i och omkring Girskogen i Indien med uppskattningsvis 175 vuxna individer. Totalt cirka 300 individer med minst 100 stycken utanför Girskogens naturreservat.
 • Asiatiska lejon ingår i ett internationellt bevarandeprogram via den europeiska djurparksföreningen, EAZA.
 • Ett försök har gjorts att återintroducera asiatiska lejon till ett annat område (Chandraprabha Wildlife Sanctuary in eastern Uttar Pradesh), vilket verkade till en början lyckat då populationen växte från tre till elva individer men efter en tid försvann alla, troligen skjutna eller förgiftade.
 • Nu har ett nytt område valts ut för framtida återintroduktioner (Palpur-Kuno Wildlife Sanctuary in northern Madhya Pradesh).
 • År 2007 rapporterades att 34 individer dödats i tjuvjakt.
 • Det vanligaste är att ett lejonpar får 2-3 ungar. Nu födde stolta lejonhonan Ishara och hanen Kaya, 3 asiatiskt lejon på Parken Zoo Eskilstuna.
 • Förr återfanns arten ända bort i Grekland och sydvästra Asien.
 • Asiatiska lejon skiljer sig från Afrikanska lejonet och lever inte på savann utan i torr lövskog, är lite mindre, kortare och med tunnare man, samt en skinnflik på buken som är ovanlig hos de afrikanska. 
 • Vikt 110-240 kg, dräktig ca 4 mån, 1-5 ungar, lever 17-18 år.
 • Honor blir könsmogna runt 4-års ålder och hanar vid 5-års ålder. De händer att hanar dödar ungar från en annan hane när han tar över en flock för att honan ska komma i brunst tidigare.
 • Ungarna blir självständiga runt 16 månaders ålder.

Tidigare asiatiska lejonfödslar på Parken Zoo Eskilstuna

Sarla   1997-08-01 
Kaja   1999-05-09 
Ishara   2007-09-13 
Gir   2011-07-19 
Khana  2011-07-19 
Kaya, ungar, tre stycken  2013-07-18 

För mer information och intervjuer bilder kontakta.
Lennart Sundén, Vice VD/Djurparkschef Parken Zoo, 070 – 204 27 27, lennart.sunden@parkenzoo.se

Pressvisning lejonungar 16 oktober, 11.00

Pressrepresentanter kontaktar Camilla Delac, camilla.delac@parkenzoo.se, 016-100 100, för anmälan och ackreditering gällande den 16 oktober klockan 11.00. Plats för ackreditering är stora entrén Parken Zoo Eskilstuna.

Press- och blogg-pass 19 oktober

Press- och bloggare kontaktar Camilla Delac, camilla.delac@parkenzoo.se, 016-100 100, ackreditering senast 17 oktober. Press- och bloggpass upphämtas vid stora entrén Parken Zoo.


Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är kommunalägt och ingår i Eskilstuna Kommunföretag AB.


Om Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna grundades 1898 och är idag ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. En perfekt dagsutflykt, här finns alltid något nytt att lära och du kommer våra djur riktigt nära. Här finns djurparken med ett hundratal arter varav flera ingår i internationella bevarandeavelsprojekt via den europeiska djurparksföreningen, EAZA. Tillsammans med (Zoo-skolan), utbildningsverksamhet, badet, nöjesparken och uppträdanden av folkkära artister finns något för alla i familjen. Bolaget är sen augusti 2016 privatägt Mimir Capital AB. Mer info www.parkenzoo.se


Kontaktpersoner