2021-01-21 08:00Comunicat de presa

Ultimele tendințe conturează viitorul automatizării robotizate

Collaborative robotsCollaborative robots

Tendințele din robotică conturează viitorul:

Colaborarea om-robot

Colaborarea om-robot rămâne o tendință proeminentă în robotică. Odată cu dezvoltarea senzorilor și a tehnologiei de vizualizare, roboții pot reacționa în timp real la schimbările din mediul lor, permițându-le să lucreze în siguranță cu operatorii umani, reducând automat forța sau oprindu-se atunci când simt apropierea omului. Sunt acum disponibile multe tipuri de aplicații de colaborare, cum ar fi asamblarea, întreținerea mașinii, sudarea, înșurubarea și multe altele. Astfel de aplicații pot fi utilizate de companii indiferent de mărimea companiei. Iar acest lucru face fezabilă automatizarea producției mici, variabile. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate foarte importantă pentru companiile mari care produc produse personalizate și pentru companiile mici și mijlocii, care reprezintă marea majoritate a producătorilor din lume. Aplicațiile robotice colaborative oferă o nouă soluție pentru oameni, ușurându-le și susținându-le munca.

Ușurința programării

Producătorii de roboți continuă să depună eforturi pentru a crea interfețe de programare mai ușoare. Când vine vorba de roboți adecvați pentru a deservi proceselor de fabricație caracterizate prin producții limitate și sarcini diversificate, ușurința programării este un factor determinant. Acest fapt este evident în cazul roboților mobili și al aplicațiilor colaborative, dar este valabil și în ceea ce privește roboții industriali tradiționali. Programarea demonstrativă, atunci când lucrătorul conduce robotul prin mișcările dorite și introduce valorile forță-cuplu în interfața utilizatorului, devine tot mai frecventă. Interfețele devin din ce în ce mai intuitive, de ex. prin utilizarea limbajului natural. Ca urmare, angajații nu mai au nevoie de abilități de programare pentru a îndeplini sarcini. De asemenea, producătorii de roboți livrează aplicații preprogramate care pot fi personalizate cu ușurință în funcție de parametrii specifici clienților.

Dispozitive de prindere inteligente

Datorită dezvoltării senzorilor și a tehnologiei de vizualizare, perifericele sunt din ce în ce mai receptive. Acestea permit dispozitivelor de prindere să recunoască materialele și să aplice forța adecvată pentru a manipula piesa sau bucata de material. Combinația de senzori și tehnologii de vizualizare permite, de asemenea, perifericelor să detecteze și să se adapteze la prezența umană, făcând distincția între operator și o nouă bucată de material și le permite să efectueze acțiunea adecvată, de ex. reglarea forței și vitezei sau oprirea când apare mâna unui operator în locul piesei așteptate.

Ușurință în integrare / plug and play

Producătorii de roboți și furnizorii de periferice încearcă să crească compatibilitatea în cadrul robotului și între sistemele de producție. De exemplu, cu softul de autoidentificare din cadrul multor periferice, care permite conectarea automată a controlerului. Integrarea soluțiilor robotice în mașinile-unelte este, de asemenea, din ce în ce mai răspândită, ceea ce permite executarea modificărilor de programare printr-o singură unitate de control a operatorului. Roboții devin din ce în ce mai ușor de integrat în sistemele de fabricație, în ciuda standardelor concurente care afectează viteza de implementare a Industriei 4.0 / fabricii inteligente

Robotică în cloud și Robot-as-a-Service (RaaS)

Progresele în științele aplicate aduc noi soluții și în robotică. Tehnologiile de ultimă generație, precum stocarea la distanță („cloud”) a datelor de performanță ale roboților, permit producătorilor să ofere clienților lor servicii bazate pe date. Aceste servicii includ întreținere predictivă, care poate economisi costuri enorme de nefuncționare a mașinilor, metode de învățare automată, care analizează date din cloud de la mai mulți roboți care efectuează același proces, pentru a optimiza performanța roboților, sau conectivitatea în cloud care permite roboților închiriați să intre pe piață (Robot-as-a-Service). Acest model de business prezintă mai multe avantaje pentru IMM-uri, deoarece nu necesită un capital fix, ci doar costuri fixe, oferă upgrade-uri automate și nu este nevoie de operatori special calificați pentru roboți.

Auto-optimizare

Roboții sunt capabili să reacționeze și să răspundă la condițiile externe în timp real, ajustându-și parametrii acolo unde este necesar, ceea ce duce la o rată de defecte redusă și la o calitate îmbunătățită a produsului. În plus, sistemele de vizualizare și senzorii ajută robotul să detecteze când o piesă este în afara aliniamentului. Roboții primesc și procesează diferite semnale pe parcursul operațiunilor lor, cum ar fi feedback pentru a „simți” dacă presiunea perifericelor trebuie crescută sau scăzută în timpul șlefuirii, efectuează analize spectrale pentru a detecta defecțiunile de sudură în scopul de a-și optimiza direcția de acțiune. Când robotul este conectat digital la alte mașini în cadrul procesului de producție, se poate realiza optimizarea întregului proces. Aceste evoluții promit reduceri substanțiale ale costurilor producătorilor în acele medii în care este esențială îndeplinirea celor mai înalte standarde de calitate. (World Robotics 2020 Report)


Prin ochii unui expert în robotică

Dezvoltarea roboticii influențează piața pentru tot mai multe soluții. Putem vedea roboți în unele zone pentru îndeplinirea unor sarcini care ar fi fost de neconceput chiar și acum câțiva ani. O zonă nouă este de ex. una dintre cele mai tinere – piața EOAT, care este în continuă creștere, oferind o gamă largă de scule, clești și senzori disponibili pentru o varietate de aplicații, cum ar fi paletizarea, asistarea mașinilor, manipularea materialelor și altele. Liderul de piață al pieței EOAT (OnRobot) a lansat de ex. mai multe produse noi pentru aplicații colaborative în 2020 – planificând alte lansări în 2021 – reprezentând un excelent exemplu al unei piețe în curs de dezvoltare. Soluțiile lor unice îi ajută pe producători să aibă un avantaj major de pe urma automatizării, cum ar fi OnRobot Eyes cu viziune 2.5D, care a fost unul dintre roadele muncii echipei R&D maghiare.

Există însă o mulțime de alte domenii de exemplificat, de la roboți mobili cu caracteristici AI la roboți umanoizi, dar chiar și noi modele de business care apar pentru a sprijini vânzările de soluții robotice, cum ar fi modelul RaaS menționat mai sus.


Pandemia a arătat necesitatea roboticii

Deși în 2020 coronavirusul a dat înapoi multe sectoare, ceea ce ar putea avea un impact asupra performanțelor economice viitoare, pandemia nu a putut opri evoluția rapidă a evoluțiilor tehnologice în robotică. Tendințele din robotică enumerate mai sus pot ajuta companiile să își revină din criză și să obțină un avantaj competitiv, reducând în același timp riscurile operaționale.

De fapt, provocările puse și accentuate de impactul pandemiei, cum ar fi opririle neplanificate, riscul de infecție și necesitatea realinierii rapide sau a reorganizării complete a producției, au arătat că flexibilitatea sporită, versatilitatea, fiabilitatea și predictibilitatea pe care le oferă automatizarea sunt mai necesare acum ca niciodată pentru companiile producătoare.

„La OnRobot credem că dezvoltarea continuă a industriei merge mână în mână cu implementarea soluțiilor de automatizare. Momentul automatizării este acum, deoarece întreprinderile, indiferent de mărime, ar putea beneficia de mai multe soluții robotizate decât oricând, iar acest lucru le-ar permite să fie competitive la nivel global și să abordeze țările de top adaptând automatizarea.” - a spus Vikram Kumar, director general EMEA la OnRobot.

 


Despre OnRobot

OnRobot a devenit o companie globală în iunie 2018, prin fuziunea dintre OnRobot din Danemarca, OptoForce din Ungaria și Perception Robotics din SUA. La scurt timp s-a alăturat și compania daneză Purple Robotics. Activele IP aparținând lui Blue Workforce au fost achiziționate în aprilie 2019. Fiecare companie era cunoscută pentru crearea de tehnologii unice pentru aplicații colaborative, și împreună ele reprezintă un catalog aparte al celor mai bune instrumente din domeniu. Instrumentele includ dispozitive de prindere, senzori, schimbătoare de scule și software care le permit producătorilor mici și mijlocii să-și automatizeze procesele - rapid, eficient și la prețuri corecte.


Contacte

Aida Rodo
PR & Marketing Manager SEAME - DACH & BENELUX
Aida Rodo