2018-11-21 16:50Pressmeddelande

Vintillverkare med drömmar om en värld utan alkoholberoende kan bli årets entreprenör

null


Socionomen och terapeuten Moa Gürbüzer försöker förändra alkoholkultur – genom att tillverka vin. Nu är hon nominerad till EY Entrepreneur of the Year. Vinner hon är hon en av få sociala entreprenörer någonsin att göra det.
–Det är svårt att hitta framgångsrika sociala företag som mitt, med en stark attityd kring ett socialt problem men som samtidigt drivs affärsmässigt. Det är väldigt hedervärt att vi nominerats, säger Moa Gürbüzer.
Moa Gürbüzer startade MRG Wines 2013. Grundidén är att tillverka högkvalitativa alkoholfria viner. Tillsammans med en av världens främsta champagneexperter, svensken Rickard Juhlin, har hon tagit fram vin av extremt hög standard – alla helt utan alkohol.
På onsdag den 21 november utses den regionala vinnaren av EY Entrepreneur of the Year 2018 i Göteborg. Om Moa Gürbüzer vinner så blir hon en av de första företagarna någonsin som driver ett framgångsrikt företag med fokus på ett samhällsproblem att kamma hem det prestigefyllda priset.
–Jag tror att många människor inte inser att det går väldigt bra att kombinera ett socialt engagemang med ett vinstdrivande tänk. Det är fantastiskt att vi är med och tävlar i ett sånt här sammanhang. Jag hoppas att det är en ögonöppnare för folk.
Moa Gürbüzers mål är att förändra den svenska alkoholkulturen. Hon förklarar ofta sin filosofi genom att säga att hon vill att frågan ”med eller utan alkohol?” ska bli för vin vad ”med eller utan mjölk?” är för kaffe.
–Det finns starka normer kring alkoholdrickande. De som inte dricker måste ständigt motivera varför, ha en anledning. Med våra produkter kan gravida, nykterister, nyktra alkoholister, religiösa, vad det än må vara, ingå i de sociala sammanhangen på ett enklare och mer självklart sätt.
Innan hon gav sig in i vinbranschen jobbade hon under 25 år som terapeut med inriktning på alkoholmissbruk. Under årtiondena träffade hon familj efter familj som var på randen att gå under på grund av trycket från missbruk.
–Det handlar för mig främst om barnen. När man under terapins gång ser små ögon bli hoppfulla igen, fria från rädsla, ångest och oro… Det är de ögonblicken jag vill förlänga. Men jag insåg att det behövs en kamp på flera fronter.
MRG Wines är en ”nudge” som nobelpristagaren i ekonomi Richard Thaler uttrycker det i sin kända teori. Något som underlättar för människor att göra bra val.
–Genom att erbjuda ett kvalitativt alternativ, alkoholfria viner som någon med kunskap verkligen lagt ned kärlek, tid och omtanke i – och som smakar fantastiskt, gör vi det lättare för människor att ta goda beslut.
MRG Wines producerar fem olika viner och fem olika mousserande – alla alkoholfria. De är storsäljare på Systembolaget. Företaget omsatte 21 miljoner kronor 2017.

MRG Wines är ett svenskt vinhus som utvecklar, producerar och distribuerar kvalitetsviner helt utan alkohol. Vår vision är att göra alkoholfria viner mer tillgängliga och att genom hög kvalitet vända upp och ned på gamla föreställningar och normer om alkoholfritt vin.Taggar:


Om Oddbird

Om Oddbird Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” Idag har Oddbird vuxit till Sveriges största producent av alkoholbefriade kvalitetsviner från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien. Vinerna är lagrade traditionsenligt i upp till 12 månader och sedan varsamt befriade från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. www.oddbird.com