2022-06-02 06:40Pressmeddelande

Oddbird lanserar ny alkoholfri gin från polcirkeln

Oddbird 2097 alkoholfri ginOddbird 2097 alkoholfri gin

Oddbird 2097 har utvecklats under fyra års tid till en naturlig och kraftfull alkoholfri gin av växter och bär från vildmarken runt polcirkeln i Norrbotten. 2097 är, förutom Kebnekaises höjd, även året då Oddbird ser att samhället inte längre drabbas av alkoholens negativa effekter. 

 

Den nya ginen Oddbird 2097 tillverkas hos Sveriges nordligaste destilleri som ligger vid Kalixälvens mynning. Ingredienserna kommer från den karga och bistra vildmarken runt polcirkeln och består av exempelvis enbär, åkerbär, hjortron, späda björklöv och granskott. Råvaror är handplockade främst under tiden på året då solen aldrig går ner. 

 

– Norrbotten har en alldeles särskild flora beroende på det subarktiska klimatet med långa, kalla vintrar och korta, ljusa somrar. Med Oddbird 2097 har vi utvecklat en ny typ av macerationssprocess för att fånga både karaktären och smaken av vårt nordligaste klimat, säger Mihaela Mihnea som är sensorisk forskare på Oddbird. 

 

2097 är höjden på Kebnekaise och Sveriges högsta punkt som leder vatten genom Norrbotten via Kalix och Torne älv och ger landskapet dess näring och bördighet. Detta tillsammans med midnattssolen möjliggör en unik jordmån och biodiversitet i området. Genom att fånga naturliga norrländska smaker i en alkoholfri gin vill Oddbird göra det ännu enklare att avstå från alkoholen. 

 

– Den romantiserade bilden av alkohol visar inte att 1 av 10 dör i förtid av substansen och att över 360 000 barn bara i Sverige drabbas negativt i familjer med missbruk. Därför vill vi se en ny dryckeskultur i samhället, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. 2097 är ett steg i denna riktning och även året då vi ser att samhället är fritt från alkoholens negativa effekter.

 

Oddbird 2097 har utvecklats tillsammans med RISE Research Institutes of Sweden och Örebro Universitet. Produktionen ligger hos Norrbottens Destilleri vid Bottenviken. Lanseringen sker 1 juni och produkten finns initialt på utvalda barer så som Tjoget och Cadierbaren i Stockholm.

 

Kontaktperson:
Ylva Nestmark, CMO på Oddbird
+46 767 24 22 90

ylva@oddbird.com

 

Om Oddbird 

Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” Idag har Oddbird vuxit till Sveriges största producent av alkoholbefriade hantverksdrycker från bland annat de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien. Vinerna är lagrade traditionsenligt i upp till 12 månader och sedan varsamt befriade från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär.

Oddbird.com


Om Oddbird

Oddbird är ledande i Sverige på alkoholbefriade hantverksviner och drycker och står bakom ett flertal innovationer inklusive världens första naturvin utan alkohol. Oddbirds viner kommer från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien, lagras traditionsenligt i upp till 12 månader och befrias sedan varsamt från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” www.oddbird.com