2020-04-08 12:56Pressmeddelande

Nu öppnas safe spaces för krisens mest utsatta

null

Oddbird inleder samarbete med Her House Foundation, som med hotellkedjan Nordic Choice öppnar upp hotell över hela Sverige för att bistå med extra rum och stöd för kvinnor och barn. 
Coronapandemin håller en hel värld i ett järngrepp. Det rapporteras att isolering och förlorade rutiner gör att fler dricker mer och alkoholmissbruket ökar. Kvinnor och barn är extra utsatta och nu vittnar svenska och globala kvinno- och människorättsorganisationer om att våldet eskalerar och blir allt grövre mot just denna grupp.  
Oddbird inleder nu samarbete med Her Foundation och Nordic Choice som skapar safe spaces - hotellrum som blir tillfälliga boenden för utsatta i krisen genom kvinnojourernas försorg.
- Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnetruntöppet hotell ger, säger Christian Lundén, Director of Projects Nordic Choice.
Oddbirds grundare, Moa Gürbüzer, f.d. socionom och familjeterapeut, vill stödja dessa kvinnor och barn under pågående kris, och välkomnar fler företag att sluta upp.
- Då jag har arbetat 25 år som socionom på kvinnojourer i familjer med alkoholproblem, har jag sett att stigande oro i samhället, direkt reflekteras i barnens ögon. När alkoholen tar över hemmet är våld ett vanligt inslag och då behöver man en tillflyktsort - ett safe space utanför hemmet. Det blir ett andrum för att klara av krisen och uthärda stressen hemma, även för de som inte är redo att ta sig till i kvinnojourerna då det i kristider kan kännas som ett för stort beslut. Det är en lång process att ta sig ur ett problematiskt förhållande, men safe spaces ger en frizon att samla kraft att ta sig an en kommande förändring, menar Moa Gürbüzer.
Krisen kommer inte vara över till påsk eller när sommarlovet börjar. Många kommer bli arbetslösa och den psykiska ohälsan och de ekonomiska klyftorna kommer att öka. Tillsammans behöver vi aktivt arbeta för att kvinnor och barn kan vara i sammanhang där de känner sig trygga och kan utvecklas, även efter den akuta krisen gått över.
- Nu gäller det att vi som medmänniskor tar ett stort socialt ansvar. Våldet och den psykiska ohälsan finns där man minst anar det. Oberoende av socialklass och bakgrund, avslutar Malin Hörberg, Mathilda Lundin och Ann Söderlund, medgrundare till Her House Foundation.
Partners:
Oddbird
Oddbird är ett svenskt vinhus som utvecklar, producerar och distribuerar alkoholbefriade kvalitetsviner. Oddbird har som socialt företag målet att förändra alkoholnormer och göra samhällsnytta.
Her House Foundation
Her House Foundation är en nystartad stiftelse vars syfte är att arbeta brett för att främja kvinnor och barns välmående i samhället. Med kampanjen #herchoice uppmanar stiftelsen även andra aktörer och företag att bidra med kunskap och pengar.
Nordic Choice hotels 
Nordic Choice Hotels är en av Nordens största hotellkedjor med cirka 190 hotell i Skandinavien och Baltikum och över 14 000 anställda. Företaget har en årlig omsättning på över 4,6 miljardernorska kronor och ägs av Home Invest, som i sin tur är helägt av Petter A. Stordalen. 

För mer info och kontakt:
malin@herhouse.se / tel: 0708195508
lovisa@herhouse.se / tel: 0737-339191
mathilda@herhouse.se / tel: 0737-678731
ann@herhouse.se / tel: 0735-200915
moa@oddbird.com / tel: 0707-678385
Taggar:


Om Oddbird

Om Oddbird Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” Idag har Oddbird vuxit till Sveriges största producent av alkoholbefriade kvalitetsviner från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien. Vinerna är lagrade traditionsenligt i upp till 12 månader och sedan varsamt befriade från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. www.oddbird.com