2020-06-23 08:20Pressmeddelande

Norsjös satsning på lärare - en riktig lyckoträff

En lärare står framme vid vita tavlan och pekar på en bild. I förgrunden syns några elever. Chatrine Eklund arbetar inom grundskolan i Norsjö och hon har valt att påbörja studier för att bli legitimerad lärare.

Norsjö kommun satsar, mellan åren 2018 och 2023, 6 miljoner kronor extra på pedagoger för att höja behörigheten i skola och förskola. Hittills har satsningen kostat ca 1,3 miljoner kronor. En satsning som redan efter 2 år visat sig vara en riktig lyckoträff.

Satsningen är bred och omfattar flera olika spår. Ett spår ger lönebonus för legitimerade lärare som får anställning i Norsjö kommun, ett annat spår ger flyttbonus och ett tredje ger möjlighet att gå ner i tid med bibehållen lön under tiden personen studerar till lärare/förskollärare.

Redan efter 2 år så har satsningen gett resultat. Sedan 2018 har åtta legitimerade lärare börjat en tillsvidareanställning hos Norsjö kommun och till hösten 2020 utökas personalstyrkan med ytterligare minst fem. Utöver detta har även ett par legitimerade lärare valt att jobba som vikarier med en kortare anställning, det kan vara någon som provat på från en annan kommun eller någon som nått pensionsåldern men valt att jobba lite längre.

− Trenden har vänt och återigen pekar kurvan med behörigheterna uppåt. Prognosen är god och vi hyser stora förhoppningar om att kurvan fortsätter att peka uppåt även till hösten då vi har anställt ännu fler legitimerade lärare och förskollärare. Att kurvan pekar uppåt redan nu är glädjande, men det riktiga utfallet kommer då de första deltagarna i “studerandespåret” får sin legitimation, säger Camilla Hedlund verksamhetschef.

Under de senaste två åren har elva personer som arbetar inom Norsjö kommuns förskolor eller grundskolor påbörjat studier för att bli legitimerad lärare eller förskollärare och fler har sökt utbildning till hösten. Extra positivt är att dessa personer fortsätter sitt goda arbete inom kommunen under tiden de studerar, kunskapsöverföring sker från kollegorna, men också från studenterna som hela tiden kommer med nya infallsvinklar och kunskaper – en win-win helt enkelt.

Norsjö kommun har lyckats vända en negativ trend gällande behörighet bland lärare och fortsätter att producera goda elevresultat. Årets niondeklassare hade det högsta genomsnittliga meritvärdet hittills i Norsjö kommun.Om Norsjö kommun

Norsjöbygden, en plats som andas framåtanda, drivkraft och utveckling mitt i Västerbottens inland, med närhet till både kust och fjäll. Här bor du familjevänligt, bra och billigt, har tillgång till en rik fritid och bra skolor. Föreningslivet bjuder på ett brett utbud av aktiviteter och här möter du mängder av engagerade eldsjälar. Att bo och verka i Norsjöbygden ger dig möjligheten att ha ett utvecklande arbete samtidigt som du har tid och resurser över till familj, vänner och intressen. Vi brukar skryta om att här har vi världen bästa vardag!

Kontaktpersoner

Verksamhetschef utbildning
Camilla Hedlund