2021-09-22 12:15Pressmeddelande

Norsjö kommun klättrar

Norsjö kommun klättrar i Svenskt Näringslivs ranking. Från placering 145 ifjol till att nu återfinnas på plats 57 av 290 kommuner. För den som inte orkar räkna huvudräkning är det en förbättring med 88 placeringar sedan mätningen 2020.

Långsiktighet är ett ledord i arbetet med de här frågorna. Allt från dialog med näringslivet till ren information har förbättrats under flera år. När det gäller just information till företagen ligger Norsjö på plats 13 i landet enligt mätningen.  

− Förbättringen av näringslivsklimatet är ett resultat av bra samarbeten inom kommunorganisationen och samverkan med näringslivet, vi för ständig dialog med våra företag så att vi jobbar med rätt saker, ett bra företagsklimat skapar man tillsammans säger Beatriz Axelsson, tillväxtchef i Norsjö kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindfors är inne på samma spår. Just arbetet med en förbättrad dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare har gett resultat. Norsjö kommun återfinns just i den delen av rankingen på plats 27 av Sveriges 290 kommuner. Också kommunpolitikernas attityder till företagande är en faktor som förbättrats i kommunen.  

− Rankingen visar att vi har tjänstepersoner som verkligen jobbar för näringslivet i kommunen samtidigt som vi har drivande företagare. Det här med kommunikation är aldrig enkelt, men den här rankingen visar att vi är på rätt väg. Kommunens upphandling får också mycket beröm, där ligger vi på plats 22 i Sverige. Nu gäller det att fortsätta tänka långsiktigt, säger Mikael.

Visst finns det områden att förbättra för Norsjö kommun. Arbetet fortsätter bland annat med att förbättra möjligheten till utveckling för företag, kompetensförsörjning, bättre dialog och samarbete skola/näringsliv. Utifrån de områden som näringslivet pekat ut i Svenskt näringslivsenkäten. Företag i Norsjö kommun ska ha all heder för deras driv och vilja till utveckling.

Trots att det finns mycket kvar att göra tänker Beatriz Axelsson njuta av det här och känna glädje över kommunens näringsliv.

− Mest glad är vi nog ändå över det sammanfattande omdömet som anses vara den viktigaste frågan i enkäten. Här får företagarna utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att det är att driva företag i kommunen. Här klättrar vi 74 placeringar från fjolårets mätning och placerar oss som nummer 43, säger Beatriz.

Varje år mäter Svenskt näringsliv företagsklimatet i Sveriges kommuner. Det görs genom att det skickas ut en enkät till företagen i kommunerna. Företagarna får utifrån sina egna preferenser ange hur bra de upplever att företagsklimatet i kommunen är.

Här kan du läsa mer och se rankingen för Västerbottens samtliga kommuner:

https://www.foretagsklimat.se/start/ranking/vasterbottens_lan?sort=2021


Om Norsjö kommun

Norsjöbygden, en plats som andas framåtanda, drivkraft och utveckling mitt i Västerbottens inland, med närhet till både kust och fjäll. Här bor du familjevänligt, bra och billigt, har tillgång till en rik fritid och bra skolor. Föreningslivet bjuder på ett brett utbud av aktiviteter och här möter du mängder av engagerade eldsjälar. Att bo och verka i Norsjöbygden ger dig möjligheten att ha ett utvecklande arbete samtidigt som du har tid och resurser över till familj, vänner och intressen. Vi brukar skryta om att här har vi världen bästa vardag!

Kontaktpersoner

Beatriz Axelsson
Tillväxtchef
Beatriz Axelsson
Mikael Lindfors
Kommunstyrelsens ordförande
Mikael Lindfors