2021-02-11 07:21Pressmeddelande

En kopp av kärlek

Närbild på en menskopp sm står bredvid ett rosa hjärta. Bild på en menskopp bredvid ett rosa hjärta.

Under denna kärleksvecka 2021, som i år är digital, vill vi på Norsjö kommuns vatten- och avfallsverksamheter ge lite extra omtanke genom att göra en insats för miljön och vårt vatten.

- Vi vill genom att dela ut menskoppar till alla tjejer på högstadiet i Norsjö samtidigt hylla våra kroppar och hjälpa till att prata om det naturliga med mens. Detta kommer ske i samråd med skolsköterska inom en snar framtid, säger Amanda Rask, teknisk chef. 

Varje år producerar Norsjö kommun minst 2 ton/år brännbart material i form av sanitetsprodukter så som tamponger och bindor. En del av detta spolas ner i våra toaletter och kan orsaka stopp i ledningar och pumpstationer då dessa produkter inte kan lösas upp även om de legat i vatten i flera veckor.

I engångsbindor och tamponger finns en hel del plaster. Plast tillverkas nästan uteslutande av fossil olja och naturgas, vilket betyder att även om materialet slängs i soporna kommer vi påverka miljön när materialet bränns upp och bildar koldioxid. Plast kan alltså vara dålig på flera sätt, både när den tillverkas, när den hamnar fel och när den inte kan återvinnas och måste förbrännas. Sverige har satt ett långsiktigt mål som innebära att vårt land inte ska ha några nettousläpp av växthusgaser år 2045. Vi kan alla vara en del i att nå det målet genom att göra smarta och aktiva val för att utsläppen från förbränning av plaster ska minska.

En menskopp är ett exempel på ett sådant smart val. Mens är något som alla tjejer har, det är ett tecken på att kroppen fungerar och då behövs mensskydd ett par dagar varje månad. Eftersom samma menskopp kan användas under hela menscykeln under flera års tid utan att behöva bytas ut så kan den hjälpa till att minska sopberget med engångsbindor och tamponger. Att använda en menskopp innebär inte bara att du gör en god insats för miljön, utan det kommer även ge en extra slant över till något roligare än köp av mensskydd varje månad.


För mer information kontakta: 

Amanda Rask, teknisk chef
Tfn. 073-073 87 11
E-post: amanda.rask@norsjo.se 

Elin Andersson, verksamhetschef kommunal utveckling
Tfn. 070-511 13 95
E-post: elin.andersson@norsjo.se Om Norsjö kommun

Norsjöbygden, en plats som andas framåtanda, drivkraft och utveckling mitt i Västerbottens inland, med närhet till både kust och fjäll. Här bor du familjevänligt, bra och billigt, har tillgång till en rik fritid och bra skolor. Föreningslivet bjuder på ett brett utbud av aktiviteter och här möter du mängder av engagerade eldsjälar. Att bo och verka i Norsjöbygden ger dig möjligheten att ha ett utvecklande arbete samtidigt som du har tid och resurser över till familj, vänner och intressen. Vi brukar skryta om att här har vi världen bästa vardag!

Kontaktpersoner

Verksamhetschef kommunal utveckling
Elin Andersson