2021-08-27 09:07Pressmeddelande

Välkommen på pressträff för ny festival

Ur föreställningen Burn TimeFoto: ©Alípio Padilha

Performancefestivalen Re-Think går av stapeln i Umeå 3-5 september. Press och media bjuds härmed in till smakprov och förhandsmöte med några av de medverkande artisterna. Norrlandsoperan tisdag 31 augusti kl 13.00.

Meditativa och svindlande upplevelser, nya perspektiv, festivalpirr och gemenskap utlovas när Norrlandsoperan för första gången på länge ordnar festival. Det blir överraskande händelser och installationer runt om i Umeå, fysiskt och digitalt, men också angelägna samtal om brännheta ämnen. Re-Think är en inbjudan att tänka om och tänka nytt. 

Pressträffen:

Konstnärerna är på plats och svarar på frågor, möjligt att fota och i vissa fall även filma. Med är också initiativtagare och kuratorer för Re-Think festivalen: Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan och Helena Wikström, Vita kuben som berättar om drivkraften, frågeställningar och utmaningar med festivalen.

Anmälan till pressträff görs till Malin Lindberg malin.lindberg@norrlandsoperan.se senast måndag 30 augusti kl 17.00.
Smakprov erbjuds till följande akter:
Hybrid bird . I Vita Kuben omges vi Jan Carleklevs ljudvärld i installationen Hybrid bird. Bland björkstammarna sitter en mekanisk vitryggig hackspett och knackar fram en sång… För Re-Think har Jan även arbetat fram en platsspecifik ljudvandring i naturreservatet på Stora Tuvan i Umeälvens delta. Förvandlingen eller den mekaniska fågeln ställer frågor om utrotningshotade arter, skogsbruk och tekniska innovationer. 
 
– Festivalens första urpremiär, Nina Kovs drönarperformance om sociala orättvisor Flying Data.
 
– Robin Jonssons VR-performance Alone together, också den en urpremiär på Norrlandsoperan
 
– André Uerbas Burn Time, där tusentals trådar knyts till en eldperformance. Möjlighet att kolla backstage.
 
Gå i mörkret till en stubbe i skogen så kanske du får se. Konstnären Alex Rosa är på plats och berättar om den gestaltning som ramar in festivalen i Norrlandsoperans foajé.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Helena Wikström
Konstansvarig Vita kuben
Helena Wikström