2023-05-03 05:50Pressmeddelande

Up North – Norrlands största dansbattle och hiphop-helg är tillbaka

Foto från Up North Battle 2022

Under helgen 6-7 maj intar dansare och hiphopartister Norrlandsoperans lokaler för den årliga dansfesten och tävlingen Up North Battle. Umeå bjuds även in till den mäktiga föreställningen Face t(w)o med 32 unga dansare från hela Europa. Utöver dans och battles innehåller helgen också musik i form av Saturday Night Session med bland andra Jelassi på scen, Kids Jam, inspirationsträff för unga musikskapare och workshops.

Up North Battle är namnet på den största dansbattletävlingen norr om Stockholm, men programmet för årets hiphophelg innehåller mer än dans. Redan 2019 lockade helgen omkring 750 besökare i alla åldrar. Efter några år med anpassade tävlingar på grund av restriktioner kommer nu ett 50-tal dansare från Sverige och Europa att tävla under lördagen med finaler på söndagen. Nytt för i år är att satsningen på musik blir större än vanligt.

– Äntligen är det dags för den, enligt mig, roligaste helgen under året på Norrlandsoperan. Up North samlar verkligen människor i alla åldrar som kommer för att heja på dansarna under battles eller bara för att de är nyfikna och gillar stämningen. Som alltid är alla aktiviteter under helgen helt kostnadsfria för både dansare och publik då Up North ska vara en mötesplats som välkomnar alla att både titta och dansa loss så länge dom vill, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

För andra året i rad så står också Norrlandsoperan och Up North Battle värd för ett av de fyra kvalen i Breaking SM, där dansare har chansen att vinna plats till SM-finalen i Norrköping i oktober.

Face t(w)o – Stor föreställning med 32 unga dansare från hela Europa
I samband med Up North Battle 2023 så kommer lördagen att kulminera i föreställningen Face t(w)o med 32 internationella dansare och 97 svävande speglar. Det är det enda nordiska turnéstoppet i pågående EU-projektet People Power Partnership (PPP). Dansarna består av ungdomar från hela Europa i åldrarna 18-25 år.

– Det här samarbetsprojektet är ett exempel på hur vi arbetar med att skapa utrymme för unga att mötas och skapa, även över landsgränserna. Vi vet att det alltid kommer dansare från olika delar av Sverige till Up North Battle men nu har vi tagit chansen att också bjuda in dansare inom Europa som deltar i dansbattlet. Totalt är det 40 dansare som har rest till Umeå som del inom samarbetsprojektet PPP, vilket känns jätteroligt, säger Birgit Berndt.

Svenska hiphopeliten delar scen med lokala talanger
För de som är 18 år och äldre så bjuder Elektra in till Saturday Night Session i samarbete med Vuxenskolan och La Kaza, som arbetar för att skapa en arena och scentid för unga och nya musiker inom hiphop. Det blir en helkväll av både toppartister och lokala talanger, med en line-up bestående av bland annat P3 Guld-prisade artisten Jelassi uppbackad av DJ och producenten Nisj samt lokala artister som Viggo Pax och DJ Amanda.

Mer om Up North Dance Battle 2023 och programmet finns här: https://norrlandsoperan.se/forestallning/up-north-battle-2023/
Mer om dansföreställningen Face tw(o): https://norrlandsoperan.se/forestallning/face-two-people-power-partnership/

Om initiativet Up North
Up North är ett initiativ av Norrlandsoperan som tillsammans med andra aktörer lyfter street kultur i Västerbotten. Up North ska fungera som ett paraply – eller plattform om man så vill – för street kulturen i vår norra landsände. I maj varje år anordnar Norrlandsoperan det största battlet i norra Sverige – Up North Battle.

Up North sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Umeå, La Kaza, Abf Luleå, Breaking SM.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit