2021-02-19 14:51Pressmeddelande

Umeåbaserad koreograf förbereder urpremiär

Koreografen Marit Shirin Carolasdotter skapar föreställningen of itself : in itself i samproduktion med Norrlandsoperan. Planerad premiär 13 augusti 2021.Koreograf Marit Shirin Carolasdotter. Foto: Robin Jalmén.

I samproduktion med Norrlandsoperan slutför nu den Umeåbaserade koreografen Marit Shirin Carolasdotter sin föreställning of itself : in itself  i residens på Norrlandsoperan 22 februari–6 mars. Premiären planeras till den 13 augusti 2021 i Black Box.

Föreställningen är ett samarbete mellan svenskar, samer och Ainufolket från norra Japan och tar upp kroppsliga rättigheter ur ett urfolksperspektiv där kroppen strävar efter att bli fri från kulturell representation, i konkret relation till marken och med viljan att bli fri från maktstrukturer. Föreställningen ingår i Humans & Soil, ett forsknings- och performanceprojekt initierat av koreografen. 

Under pågående residensperiod på Norrlandsoperan finns Marit Shirin Carolasdotter och dramaturgen Juvvá Pittja tillgängliga för intervjuer om projektet och kommande premiär. Kontakta dansproducent Linda Wiklund vid intresse: linda.wiklund@norrlandsoperan.se.

Samiska berättarsagor och dans för barn skapas i Tärnaby

Med stöd av Dans i Västerbotten vid Norrlandsoperan pågår ytterligare ett residens denna vecka, till och med 26 februari. I Tärnaby skapar de samiska dansarna och koreograferna Liv Aira och Marika Renhuvud Akti Lij , en interaktiv dansföreställning där barn 4-10 år introduceras till samisk berättarkultur och barnsagor genom scenkonst.

En magisk värld av dans väntar barnen med samiskt inspirerad musik i jojk och tal, samisk scenkostym samt rekvisita som väcker fantasin. Föreställningen kommer spelas för barn i förskola och skola när läget tillåter, och även i offentliga föreställningar på Norrlandsoperan i samband med samiska veckan som i år är framflyttad till vecka 44.

Liv Aira och Marika Renhuvud finns tillgängliga för intervjuer om projektet. Kontakta Clara West, danskonsulent i Västerbotten vid intresse för det: clara.west@norrlandsoperan.se.

Dessutom i veckan:

Som tidigare meddelats har operan Kärlek och politik – Love & politics digital nypremiär via Opera Europas streamingtjänst OperaVision nu på lördag 27 februari kl 19.00. I samband med premiären live-chattar operans regissör, tillika Norrlandsoperans operachef Dan Turdén, med den internationella publiken. Operan streamas till och med 27 augusti.



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West