2014-03-31 10:56Pressmeddelande

Synestetisk helhetsupplevelse inleder MADE!

null

En urpremiär inleder MADE-festivalen 7 maj. I Saiyah har dirigenten Christian Karlsen, multimedia-konstnärinnan Yoko Seyama och tonsättaren Benjamin Staern skapat ett verk där nyskriven musik och gåtfulla ljusskulpturer är i ständig samklang och rörelse. En av utgångspunkten är Staerns förmåga att associera toner med färger, så kallad synestesi.

– Det är som en opera fast utan sångare och text. Vi vill låta det visuella och musikaliska stå i centrum för att skapa ett starkare sinnesintryck, säger Christian Karlsen.

Musiken i Saiyah spelas av New European Ensemble (NEE), en kammarorkester specialiserad på nutida musik, baserad i Nederländerna som består av skickliga musiker från hela Europa under ledning av svenske Christian Karlsen.

New European Ensemble återkommer flera gånger under festivalen. Dels i egen konsert på lördagen med musik av amerikanskinfluerade tonsättare, dels i allkonstverket Nox Borealis där publiken får njuta av deras spel liggande på madrasser i Teatern. Uppsättningen är en installation av Polarprisvinnaren Kaija Saariaho och den franskemultimedia-konstnären Jean Baptiste Barriere som nu, för allra första gången, framförs live. I taket projiceras ett fladdrande norrsken och sökande stråkar fångar upp det storslagna i vinterns skådespel. Nox Borealis spelas tre gånger, fredagen 9 maj.

Dessa föreställningar samproduceras av föreningen Kammarmusik NU, NorrlandsOperan, MADE-festivalen och Umeå2014 med finansiellt stöd av Statens Kulturråd, Statens Musikverk, Kulturbryggan och Umeå kommun.

Intervjuer och presspass
Vill du prata med någon av konstnärerna eller bevaka festivalen på plats? Kontakta Hanna Kangassalo, pressanasvarig på MADE. (Kontaktuppgifter längre ner.)

www.madefestival.se

Norrlandsoperans årligt återkommande scenkonstfestival, MADE, startades 2006 och står för Music, Art, Dance, Experience. Festivalen är en plattform för nyskapande uttryck och en mötesplats i ständig utveckling. MADE grundar sitt konstnärliga program på internationella, nationella och lokala artister och konstnärer som ligger i framkant inom sin genre.

I årets program märks bland andra ökenbluesbandet Tinariwen, streetdance-koreografen och poeten Anne Nguyen, sångerskan Julianna Barwick och Min Stora Sorg.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck