2023-09-18 05:55Pressmeddelande

Sverigepremiär för kontroversiella The Death of Klinghoffer på Norrlandsoperan

The Death of Klinghoffer

På söndag den 8 oktober är det dags för Sverigepremiär på Norrlandsoperan. Tonsättaren John Adams gripande The Death of Klinghoffer har sedan dess premiär 1991 blivit titulerad som en av världens mest kontroversiella operor.

Om lite mindre än en månad öppnas entrédörrarna till Norrlandsoperan för The Death of Klinghoffers Sverigepremiär. Operan bygger på den sanna händelsen om kapningen och gisslandramat på det italienska kryssningsfartyget Achille Lauro 1985, där den amerikansk-judiske passageraren Leon Klinghoffer mördades.

Operan med musik av John Adams och libretto på engelska av Alice Goodman hade sin premiär i Bryssel 1991. När den senare samma år sattes upp i New York var reaktionerna kraftiga och kritiska. De högljudda protesterna kom att följa The Death of Klinghoffer och har bidragit till att operan omnämns som en av världens mest kontroversiella.

– Det är inte av en slump som Sverigepremiären av The Death of Klinghoffer sker här på Norrlandsoperan. Det är ett verk med ett rykte och bagage men är samtidigt en självklar del av den samtida operarepertoaren. Den ligger helt i linje med vår konstnärliga vision där vi ska utmana, vrida och vända vad opera är för något, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan.

The Death of Klinghoffer iscensätts som en direktsänd TV show
När operan för första gången sätts upp på svensk mark så har stora scenen på Norrlandsoperan förvandlats till en livesänd "Talk Show" där passagerare, besättning och gärningsmän delar med sig av sina upplevelser av kapningen som ledde till mordet på Leon Klinghoffer. Den finpolerade ytan bryts sakta ned under föreställningens gång och naturens krafter tar både medverkande på scen och publiken till ett mer drömskt och abstrakt tillstånd. Bakom uppsättningen står den tyske regissören Verena Stoiber med sitt konstnärliga team. 

– Det var mycket viktigt för mig att göra en ny tolkning av verket och inte bara berätta historien i en dokumentär stil. Då människor blev skadade på riktigt behövde vi ta berättandet till en mer universell nivå. Vi vill visa att den här specifika konflikten står för alla olika typer av politiska konflikter, som upprepas om och om igen, säger Verena Stoiber, regissör för operauppsättningen på Norrlandsoperan.

The Death of Klinghoffer har Sverigepremiär på Norrlandsoperan söndag 8 oktober kl 15:00 och spelas fram till den 11 november 2023.

Pressträff den 28 september på Norrlandsoperan
På torsdag den 28 september kl 13:15 bjuder Norrlandsoperan in till pressträff med besök av repetition inför Sverigepremiären för operan The Death of Klinghoffer

Anmäl intresse senast 21 september: benjamin.brodin@norrlandsoperan.se.

Pressbilder kommer finnas tillgängliga på Norrlandsoperans nyhetsrum innan premiär 8 oktober. För recensionsbiljetter, återkom gärna till: pressbiljett@norrlandsoperan.se.

Läs mer om Norrlandsoperans uppsättning av The Death of Klinhoffer här: https://norrlandsoperan.se/forestallning/the-death-of-klinghoffer/ Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterad media