2022-01-04 07:28Pressmeddelande

Succékompani tillbaka på is i Västerbotten

Foto: Rolline LaporteFoto: Rolline Laporte

2019 såg vi dem på Isladan i Umeå med publiksensationen Vertical Influences. Torsdag 6 januari återvänder de professionella kanadensiska konståkarna i danskompaniet Le Patin Libre till Umeå, med Carte Blanche – där publiken får vara med och åka. Efter ytterligare en föreställning lördag 8 januari åker de på turné till Lycksele, då med verket Threshold

Le Patin Libre har tagit världen med storm. Med en samtida version av konventionella skridskoshower experimenterar ensemblen med glidets koreografiska möjligheter och den påtagliga frånvaron av friktion.

I föreställningen Carte Blanche visar ensemblen upp sina allra bästa, häftigaste och mest omtyckta koreografier omgärdat av atletisk virtuositet och glädjande fysikalitet. Efter den egena showen bjuder kompaniet in publiken på isen och alla som vill vara med och åka med några av världens bästa, är välkommen att göra det, oavsett förkunskap.

Publiken ombeds ta med egna skridskor alternativt finns möjlighet att låna, tack vare Fritidsbanken som finns på plats på Noliaområdet. 

Carte Blanche är en del av firandet av Umeå 400 år.

Turnén i Västerbotten

Carte Blanche visas utomhus på Nolias bandyplan i Umeå torsdag 6 januari kl 15.00 och lördag 8 januari kl 15.00. Därefter fortsätter kompaniet till Lycksele Swoosh arena 13 januari, då med Threshold – ytterligare ett fängslande verk, där de enklaste ögonblicken liknats vid små poetiska vidunder på is.

Danskompani från Montreal

Le Patin Libre är ett samtida danskompani från Montreal med skridskoåkning som konstnärlig bas. Med is, skridskor och glidet som sina främsta verktyg har deras verk oftast beskrivits som ”samtida dans på is”. Kollektivet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel. Tillsammans med andra professionella konståkare har Hamel skapat dansverk som tagit världen med storm.

Kompaniet turnerar med Dansnät Sverige våren 2022.

Meddela önskemål om intervjuer och recensionsbiljett till malin.lindberg@norrlandsoperan.se.

 

Dessutom i veckan:

De sista förestälningarna av familjeföreställningen Kejsarens nya kläder spelas denna vecka, tisdag 4 januari kl 18, fredag 7 januari kl 18, lördag 8 januari kl 16.00 och söndag 9 januari kl 16.00.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Carina Bygdemark
Marknadsförare dans
Carina Bygdemark
Malin Lindberg
Marknadsförare symfoniorkestern & opera
Malin Lindberg
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl