2014-01-24 14:28Pressmeddelande

Startskott mullrar i regionen inför invigningshelgen!

null

Det är dags för startskotten att börja mullra i regionen och mötas i Umeå för att inviga Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Från Vasa, Luleå, Ammarnäs, Storuman och Sundsvall sammanstrålar artister för konserter och föreställningar.

Under turnéperioder och i samband med konserter i Umeå finns möjlighet till intervjuer med medverkande artister. Kontakta NorrlandsOperans marknadsavdelning vid intresse.

Renrajd med Nicolai Dunger och vänner
 – Startskott Ammarnäs
Från Ammarnäs i länets nordvästra hörn börjar en renrajd som under en vecka följer en gammal samisk vandringsled mot Umeå. Med på raiden är finns Nicolai Dunger, Daniel Wikslund och Katarina Barruk. Längs vägen gör de stopp och håller konserter och musikcaféer. Se hela programmet här.

Turnéstopp: Ammarnäs 25.1, Sorsele och Jillesnåle 26.1, Koppsele 27.1, Malå 28.1, Åmsele 29.1, Vindeln 30.1, Vännforsbäck 31.1, Umeå 1.2.

Framest – Startskott Storuman
I Storuman börjar en turné med vokalensemblen Framest från Riga. Framest har varit en grupp sen 2005 och har utvecklat en repertoar som sträcker sig från klassiskt och jazz till pop och andra genrer i originella a cappella-arrangemang. Se hela programmet för turnén här.

Turnéstopp: Storuman 27.1, Lycksele 28.1, Vindeln 29.1, Vännäs 30.1, Umeå 31.1
.

Från Storuman avgår även Kulturtåget lördag 1.2 kl 07.50 mot invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. Tåget gör flera uppehåll på spåret ner mot Umeå så att passagerare från Lycksele, Vindeln och Vännäs kan kliva på. 

Läs mer om vad som händer på tåget här.

Häxbrand och Bireli Lagréne
 – Startskott Sundsvall
Från Kulturfestivalen i Sundsvall turnerar två akter vidare med Botniabanan till Umeå. Den franske jazzgitarristen Bireli Lagréne och familjeföreställningen Häxbrand med Ulrika Bodén, nominerad till Årets artist vid Folk- och Världsmusikgalan 2014, och Nordiska Kammarensemblen. Läs mer om evenemangen här.

Bireli Lagréne Kulturfestivalen 
Sundsvall
 27.1, Midvinter Jazz, Studion Umeå folkets hus 30.1.
Häxbrand
 Kulturfestivalen Sundsvall
 25.1, Oasen, Nordmaling, 31.1, NorrlandsOperan, Umeå 1.2.

BRO med Cleo och Sabina Ddumba – Startskott Vasa
I Vasa bjuder BRO (Bothnic Rythm Orchestra) med Cleo och Sabina Ddumba den 30.1 på kulturskafferiet Ritz. BRO är en ny konstellation av musiker från Öster- och Västerbotten. Fredag den 31.1 tar de färjan över till Umeå för att delta i invigningshelgen och Midvinter Jazz. Under dagen genomförs också en skolkonsert i samarbete med Midgårdsskolan. Läs mer om evenemangen här.

Mari Boine med Norrbotten Big Band – Startskott Luleå
Mari Boine har skrivit texter och sjungit på samiska i över 25 år. I en konsertserie som startar i Luleå uppträder hon tillsammans med Norrbotten Big Band. Läs mer om programmet här.

Turnéstopp: Luleå 31.1, Umeå 1.2, Skellefteå 2.2, Sundsvall 3.2, Östersund 5.2, Laksnes 6.2, Tromsö 8.2.

Norrbottensmusiken har pressträff med Mari Boine och Norrbotten Big Band i Luleå 29.1 kl 13.00.

Midvinter Jazz
Under invigningshelgen samarbetar River Stories med Umeå Jazzstudio som presenterar en tre dagars festival som välkomnar fyra av våra regionala startskott, i Studion på Umeå folkets hus.

Tre kvällar under invigningshelgen blir Umeå Jazzstudio ett vattenhål för den som vill värma kropp och själ med improvisationsmusik i olika former. Läs mer om Midvinter Jazz här.

Torsdag 30.1 Bireli Lagréne
.
Fredag 31.1 Framest och BRO med Cleo & Sabina Ddumba.

Lördag 1.2 Mari Boine med Norrbotten Big Band och Nicolai Dunger med vänner.

River Stories
Med kulturhuvudstadsåret som utgångspunkt har NorrlandsOperan tagit avstamp för att förstärka och vidareutveckla samarbetet i regionen med våra musikkollegor i grannlänen. Genom regionala startskott skapar vi inledning av och delaktighet i Invigningshelgen. 

River Stories inspiration är hämtad från älvarna och dess betydelse för utvecklingen av våra kulturella aktiviteter.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck