2022-03-01 07:00Pressmeddelande

Ständigt aktuell saga blir interaktiv familjekonsert

Den klassiska sagan Den fula ankungen av H C Andersen blir musiksaga för hela familjen på Norrlandsoperan lördag 5 mars kl 15.00. Norrlandsoperans symfoniorkester spelar den nyskrivna musiken komponerad av Jonas Nydesjö, som också arrangerat och dirigerar. För sång och skådespel står Pernilla Nydesjö.

Den fula ankungen längtar än idag efter tillhörighet och att hitta sin egen identitet. Sagan som berör såväl mobbning och utanförskap som revansch, gör den till en ständigt aktuell berättelse som Jan-Erik Sääf och paret Nydesjö nu bearbetat till en interaktiv familjeföreställning, där barnen i publiken behövs för att hjälpa den sorgsna fågeln. Föreställningen visas också som skolföreställning för åk 2-6. 

Bakom manus, sångtexter och regi står textförfattaren och kompositören Jan-Erik Sääf som främst arbetat inom teaterns värld, där hans musikaler och pjäsmusik spelats på många scener genom åren. Artisten Pernilla Nydesjö som sjunger och är berättare under konserten, har också gjort koreografin. Dirigenten Jonas Nydesjö har komponerat och arrangerat all musik. 

Kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se för recensionsbiljetter och markus.falck@norrlandsoperan.se för intervjuer med medverkande eller önskemål om bevaka föreställningens genrep på Norrlandsoperan torsdag 3 mars kl 13.30 i Konsertsalen.

Jonas Nydesjö och Pernilla Nydesjö

Jonas Nydesjö är kompositör, arrangör och dirigent som skrivit musiken men också en del av sångtexterna till föreställningen. Han har gjort många barnföreställningar och konserter i samarbete med flertalet orkestrar runt om i landet och skriver regelbundet musik för symfoniorkestrarna i Sverige samt för solister och artister från både den klassiska världen och inom jazz- och populärmusik. Han har samarbetat med bland andra Ola Salo, Annika Norlin, Bob Hund, Håkan Hellström, Linnea Henriksson, Lisa Miskovsky, Jakob Hellman, Moto Boy, Tingsek och Rigmor Gustafsson. Pernilla Nydesjö är både artist och musiklärare, och har arbetat för Wallmans Nöjen och Astrid Lindgrens Värld. Pernilla är berättaren under konserten, och har också gjort koreografin.

Föreställningen skulle ha visats på Norrlandsoperan i november 2020, men fick då ställas in på grund av pandemin.

Mer i mars för hela familjen på Norrlandsoperan

12 mars kl 15: Ett av vår tids mest uppmärksammade danskompanier Akram Khan Company besöker oss med föreställingen Chotto Xenos, ett fantasifullt mästerverk som passar alla från 10 år.

18 mars kl 19, Level 7, premiär för nyskriven musikal. Spelas också 19, 23 och 24 mars. 

26 mars kl 13 och 15 Kompispatrullen – firar Barnkonventionen.

Boka recensionsbiljetter i tid: malin.lindberg@norrlandsoperan.seOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck