2015-03-04 07:00Pressmeddelande

Spetsigt och själfullt på MADE 13 mars

null

Nu börjar det dra ihop sig till årets första MADE! Det blir en helkväll med det spetsigaste vi kunnat hitta inom dans och musik, det finaste från närområdet och det mest inspirerande från Europas konst- och litteraturscener. Fredag 13 mars på NorrlandsOperan! 

För ackreditering och intervjuförfrågningar – kontakta Hanna Kangassalo: 070-603 89 67, hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se

Kvällens program: 
Viv Albertine
, en gång gitarrist i det banbrytande punkbandet The Slits, i dag hyllad levnadsskildrare med självbiografin Clothes clothes clothes, music music music, boys boys boys, nyligen prisad som "2014 års bästa bok" på NME-galan. I samtal med Andres Lokko berättar hon om livet och konsten och om hur det är att återfödas som människa och konstnär flera gånger om.

Berlinkoreografen An Ian Kaler och elektronika-artisten Jam ”AQUARIAN JUGS” Rostron (mer känd som Planningtorock), arbetar just nu med sitt verk o.T här i Umeå. Verket hade kritikerhyllad premiär i Wien i februari och visas i en omarbetat version på MADE 13 mars. I o.T utforskar de olika ”gryningstillstånd”, flytande och tvetydiga, laddade med energi och möjligheter till förnyelse.

Umeåduon Gidge (Ludvig Stolterman och Jonatan Nilsson) odlar elektronisk musik med rötterna i den västerbottniska naturen. Sedan de släppte debutalbumet Autumn Bells 2014 har de hunnit spela i Mexiko och utses till en av tre vinnare av Umeå Skaparpris i kategorin "Årets ljud".

Snart väntas en mörk albumdebut, men det vemodiga r’n’b-aliaset 1987 har redan väckt uppståndelse med sina singelsläpp Ocean, Michelle och Bomb. Insvept i disiga syntslöjor sjunger han melankoliska sånger om sorg och saknad på svenska. Bakom årtalet döljer sig den numera Londonbaserade musikern Victor Holmberg.

Under MADE inleds en ny utställning i Vita kuben. Sidsel Meineche Hansen är en Londonbaserad konstnär och forskare som i sina arbeten ofta tittar på människan kontra institutioner och samhällspolitiska frågor. I sitt senaste videoverk Seroquel® (2014) betraktar hon läkemedelsindustrin som ett ”emotionell-industriellt komplex som tillåter kapitalismen träda in i vår relation till oss själva”.

Samarbete med Littfest
13 mars har vi det stora nöjet att samarbeta med Littfest. MADE och Littfest delar på NorrlandsOperans lokaler under kvällen och presenterar varsin serie av programpunkter. Biljetterna säljs separat, men det går jättebra att köpa en av varje, vilket vi rekommenderar. På så vis kan man fritt välja mellan allt som erbjuds under kvällen. Totalpris: 200 kronor. (Biljetter finns på Ticnet, NorrlandsOperan och Biljettcentrum.) Även pressbiljetter sköts av respektive arrangör. 

Läs mer på www.madeumea.se och www.littfest.se.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck