2013-10-30 15:40Pressmeddelande

Publiken testar ny föreställning med Claire Parsons på NorrlandsOperan

null

Koreografen och dansaren Claire Parsons är tillbaka på NorrlandsOperan för att på plats skapa föreställningen Blås! tillsammans med musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester. Innan premiären bjuder hon in en testpublik till två provföreställningar.

– Att se hur föreställningen blir i mötet med publiken innan premiären är superviktigt! Jag vill att det ska tyckas! Jag brukar involvera publiken i det jag gör och även den här gången spelar den olika roller i föreställningen, säger Claire Parsons.

Hon har ett lekfullt, elegant rörelsespråk som skapar komik och väcker känslor och stämningar. Hon inspireras av visuell fantasi och individens egenvärde i föreställningar där alla svar är rätt.

I Blås! på NorrlandsOperan skapar Claire Parsons ett möte mellan musikens och dansens värld. En grupp artister möts på en plats nära oss och försöker komma överens om vad som ska göras. Är det en dansföreställning? En fiktiv konsert? Eller båda på samma gång? Det blir en blandning av danskitsch, amerikansk bandstand och barockbrass. En humoristisk föreställning för unga – och vuxna–  som kanske handlar om hur vi tolkar en uppgift och en roll. Vad betyder det att synas eller att höras?

Claire Parsons har rosats för sitt direkta tilltal och sätt att interagera med publiken i visuella helhetsupplevelser. Sedan 1995 har hon gjort dans för barn och unga, performance, film- och fotoprojekt, bland annat på Moderna Museet i Stockholm. Hon har koreograferat för opera och teater och gör ofta föreställningar för en ung publik. Hennes produktioner har visats världen över. Våren 2012 kunde man se hennes 500 Kramar på NorrlandsOperan, där hon tillsammans med publiken frågade sig om man kunde mäta känslor.

Claire Parsons finns tillgänglig för intervjuer, möten och öppna repetitioner. Kontakta NorrlandsOperans marknadsavdelning vid intresse.

Blås! har urpremiär på NorrlandsOperan 21.11 och framförs som provföreställning, med inbjuden publik 14.11 och 19.11.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta Blås!
Premiär på NorrlandsOperan i Umeå torsdag 21 november kl 19:00. Föreställningar även lördag 23 november kl 13:00 och 16:00, samt skolföreställningar i Umeå och Skellefteå 25–27 november.

Medverkande:
Koreografi, iscensättning: Claire Parsons
Dansare: Annika Hyvärinen, Mira Björkman, Viktor Gyllenberg
Musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester: Linus Mattsson (tuba), Jonas Olsson Hakelind (klarinett), Daniel Hedin (trombon).
Scenografi: Katarina Wiklund
Kostymdesign, hår och mask: Gunilla Pettersson
Dramaturgi: Tove Salmgren
Musikarrangemang: Calle Rasmusson
Foto: Mateusz Herczka

Samproduktion Claire Parsons Co och NorrlandsOperan
Med stöd från Kulturrådet & Region Västerbotten

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck