2021-06-02 14:48Pressmeddelande

Premiärtät förväntan i Norrlandsoperans höstprogram

25 september får operan Macbeth premiär på Norrlandsoperan.Illustration: Greta Rönneskog

Det är ett taggat Norrlandsoperan som laddar med flera premiärer och en jubilerande symfoniorkester. Dirigent Ville Matvejeff tillträder som förste gästdirigent, med början redan i höst.
 
Två operapremiärer, fyra danspremiärer och ett uruppförande med symfoniorkestern är bara en bråkdel av det som kommer att ske på Norrlandsoperans scener i Umeå i höst. Till det kommer också all turnerande verksamhet i och utanför Västerbotten.
Urpremiär inleder på dansscenen 13 augusti

of itself : in itself är en dans- och musikföreställning som ingår i projektet Humans & Soil, ett forsknings- och performanceprojekt initierat av den umeåbaserade samiska konstnären och koreografen Marit Shirin Carolasdotter. Ett utbyte mellan svenskar, samer och Ainufolket från norra Japan. Premiär 13 augusti.

of itself : in itself är en av våra mest angelägna föreställningar menar danschef Birgit Berndt, och att inleda hösten på Norrlandsoperan med denna urpremiär är inget annat än hedrande.

Dansrepertoaren innehåller även höstens kanske roligaste allkonstverk Cold blood, samt ytterligare en urpremiär när Charlotte Engelkes livsbejakande föreställning om livsviktiga frågorTransplantation, går upp på scenen 19 november. Dessutom stark hiphop i Far from the norms BLKdogbara för att nämna några.

All dans på Norrlandsoperan.

Skandinavienpremiär för familjeopera 

Miloš Vaceks opera Kejsarens nya kläder får skandinavienpremiär på Norrlandsoperan. Operan som baseras på H C Andersens klassiska saga i regi av Natalie Ringler går upp på Stora scen 20 november. 

– Historien behöver väl ingen närmare förklaring och denna bussiga produktion kommer att tilltala alla åldrar, menar operachef Dan Turdén. Musiken spänner från tjeckisk folkmusik, tysk umpaumpa, Puccini till Kurt Weill. Det kommer att bli både underhållande och tänkvärt.

Dan Turdén återkommer också som regissör när operan Macbeth efter ett helt års extra väntan får sin efterlängtade premiär 25 september. Shakespeares fasansfulla drama till Verdis fantastiska musik blir i Norrlandsoperans uppsättning en version med förätad dramaturgi framförd av sångare i världsklass.

Opera på Norrlandsoperan

Jubileumskonsert och ny programansvarig för symfoniorkestern

I samband med säsongsöppningen för Norrlandsoperans trettioårsfirande symfoniorkester ger de Jubileumskonsert torsdag 2 september med ett specialskrivet, nytt verk av tonsättaren Marie Samuelsson, ännu mer ny musik i Anders Nilssons Cellokonsert och sedan en återblick tillbaka med Tjajkovskijs femte symfoni som spelades av orkestern då, nästan på dagen för trettio år sedan, och nu.

Ciceron för jubileumskonserten blir sopranen Åsa Jäger med rötterna i Holmsund. Jäger gjorde sin konsertdebut på Norrlandsoperan med symfoniorkestern 2017 med Wagners Wesendonck Lieder. Ur den framför hon även en sång som del i konsertprogrammet under jubileumskvällen. Åsa Jäger gjorde även scenisk debut på Norrlandsoperan hösten 2019 i operan Hans och Greta

– Förhoppningen är stor för omstart i mötet med publik och full orkester igen, berättar musikchef Anne-Charlotte Lundell, programmet blir ett riktigt härligt "jubileums–gott och blandat"!

Dirigent Ville Matvejeff tillträder som förste gästdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester för säsongerna 2022/2023 och 2023/2024. Matvejeff dirigerar även kommande operaproduktioner under de säsongerna, men även Kejsarens nya kläder redan i höst.

Den finländske dirigenten Ville Matvejeff (f.1986) är utbildad vid Sibelius Academy och Espoo Music Institute och har uppträtt i hela Europa såväl som USA, Kina, Japan och Mexiko. Matvejeff dirigerade orkestern i operan Kärlek och politik på Norrlandsoperan hösten 2020 samt även ett antal konserter under våren.

– Hans uppdrag kommer i mångt och mycket handla om att komma ”in med det nya” i repertoaren. Fokus på 1900-talet och den nutida musiken, mer internationella, nya tonsättarnamn, fler samarbeten, beställningsverk och framförallt att se till att Norrlandsoperan blir det hus som på allvar ser till att framföra musik av kvinnliga tonsättare, säger Norrlandsoperans VD Erik Mikael Karlsson.

Norrlandsoperans symfoniorkesters program 

Konstgjorda hackspettar och insektsorkestrar 

I höstens utställningar i Norrlandsoperans konstrum Vita Kuben finns förändrade och förunderliga insekter, fåglar och djur. Några är artificiella, andra redan utdöda eller är de rentav påhittade? 

Höstens utställningar inleds 2 september med Hybrid Bird , där Jan Carleklev konstruerar artificiella hackspettar av den utrotningshotade arten Vitryggig hackspett,  följt av Insekt – Insikt med Annika Liljedahls speciella insekter som tillsammans med Lo Kristensons kompositioner skapar en mycket säregen värld.

– Istället för att naturtroget avbilda insekter och djur möter vi i höstens utställningar hybrida varelser sprungna ur vetenskapliga fakta, minnen och med en stor dos fantasi, säger Helena Wikström, konstansvarig i Vita kuben. Det ska bli spännande att se och höra hur konstnärerna har tolkat dessa varelser med hjälp av ljud och installationer. Jag tänker att det kan bli både vackert och lite skrämmande på samma gång….

Allt i Vita kuben

Turné, familj och massor med musik

Höstens program på Norrlandsoperan i Umeå innehåller precis som vanligt även en mängd turneer, folkmusik, jazz och ännu mer för barn och familj. BIljetterna släpps i augusti. Den som vill vara säker på en plats i höstens salonger kan redan nu teckna ett abonnemang. 

Allt på Norrlandsoperan hösten 2021.



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.