2022-10-24 06:03Pressmeddelande

Premiärhelg för höstens stora opera på Norrlandsoperan

Thorbjørn Gulbrandsøy & Denise Beck i Hoffmanns äventyr. Foto Malin ArnessonThorbjørn Gulbrandsøy & Denise Beck i Hoffmanns äventyr. Foto Malin Arnesson

På lördag den 29 oktober är det dags för premiärkväll av den fantastiska operan Hoffmanns äventyr på Norrlandsoperan i Umeå. Veckan bjuder även på jazz för stora och små med ett musikaliskt porträtt av Chick Corea och den jazzdoftande sagoföreställningen "Får jag vara med?" under barnens jazzfestival.

Under veckan genomförs de sista förberedelserna och generalrepetitionerna inför premiären av operan Hoffmanns äventyr. Operan som är tonsatt av Jacques Offenbach handlar om äkta och inbillad kärlek. Huvudpersonen, diktaren Hoffmann, drömmer fritt och kastar sig huvudlöst in i relation efter relation med sina ideala fantombilder av den äkta kärleken. Den kreativa regissörsduon Carina Reich och Bogdan Szyber står för en fantasieggande, modern och underhållande vision av den klassiska operan och den renommerade dirigenten Henrik Schaefer leder Norrlandsoperans Symfoniorkester och publiken genom den fantastiska operan.

– Äntligen kommer publiken få uppleva denna unika uppsättning och dessutom fly höstkylan för en kväll. Hoffmanns äventyr innehåller en av världens mest spelade operanummer: Barcarollen. Tillsammans med den fantasifulla scenografin och den fantastiska musiken utlovar jag en upplevelse för alla sinnen, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan.

För intervjuer med medverkande, vänligen kontakta benjamin.brodin@norrlandsoperan.se

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta pressbiljett@norrlandsoperan.se 

Pressbilder: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/26889/hoffmanns-aventyr-premiar-29-oktober-2022

Den framlidne jazzlegendaren Chick Corea hedras på Studioscenen och barnen bjuds på spännande barnföreställning i jazzens tecken på Umeå Folkets Hus

Den hyllade amerikanske jazzpianisten Chick Corea som gick ur tiden i början av 2021 var en mycket betydande musiker och kompositör. På torsdag spelas hans musik av slagverkaren och jazzvibrafonisten Roger Svedberg och den prisbelönte pianisten Adrián Moncada tillsammans med en stråkkvartett ur Norrlandsoperans symfoniorkester. Hyllningskonserten Chick Corea - ett musikaliskt porträtt arrangeras i samarbete med Umeå Jazzfestival och framförs på Norrlandsoperan den 27 oktober kl. 18.30. Konserten spelas dessutom på turné i Lycksele, Storuman och Vilhelmina under veckan.

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta pressbiljett@norrlandsoperan.se 

Pressbilder: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/26857/chick-corea-ett-musikaliskt-portratt

Den hyllade familjemusikalen Får jag vara med? av Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk hade premiär på Dramaten i Stockholm för två år sedan. Efter jublande publik och lovord från pressen har nu föreställningen vidareutvecklats till en sagokonsert där Sarah framför sångerna i nya jazzdoftande arrangemang tillsammans med några av Sveriges främsta musiker, allt inramat av Stina Wirséns karaktäristiska illustrationer. Familjeföreställningen Får jag vara med? spelas på Umeå Folkets Hus under Barnens jazzfestival på lördag 29 oktober kl. 11:00 och 12:30. Det arrangeras även skolföreställningar i Skellefteå (27 oktober) och i Umeå (28 oktober).

Slutsålda dansföreställningen Våroffer av Norrdans och dansworkshop i Skellefteå

På onsdag 26 oktober kl 19:00 besöks Norrlandsoperan av Norrdans och koreografen Martin Forsbergs tolkning av Igor Stravinskijs Våroffer. Den slutsålda föreställning inleds just denna kväll i konsertsalen med en pianokonsert där Norrlandsoperans Jonas Olsson bjuder på tre stycken av Igor Stravinskij.

I Skellefteå besöker en del av Malmö Dance Week, en av Europas största streetdancefestivaler, Sara kulturhus på söndag 30 oktober. Här får besökare bejaka sina inre demoner i föreställningen Inevitable och testa testa hiphop och house genom workshops. Malmö Dance Week goes Up North har fri entré och hålltiderna:

13.00-13.20 Visning av Inevitable, Foajén Sara kulturhus
13.30-14.30 Workshop Hiphop med Emina, Scen 5
14.45-15.45 Workshop House med Vivi och Matyas, Scen 5Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Benjamin Brodin
Marknadsförare opera & symfoniorkester
Benjamin Brodin

Relaterade presskit