2018-03-01 13:00Pressmeddelande

Premiär för Orfeo & Euridice på Norrlandsoperan – en nutida kärlekshistoria

null

Norrlandsoperans uppsättning Orfeo & Euridice handlar om en kärleksrelation mellan två kvinnor som genomlever sin passion – med alla dess utmaningar. Regissör är Åsa Kalmér och för scenografi/kostym står Bente Rolandsdotter. Dirigent är umeåfödde barockspecialisten Olof Boman. Huvudrollerna sjungs av Susanna Levonen, Henriikka Gröndahl och Frida Johansson. 

Premiären sker 8 mars på Norrlandsoperan, därefter går föreställningen på turné till Härnösand, Sundsvall och Östersund. I juni deltar föreställningen i en internationell operatävling i Budapest.

Ursprungsmyten om Orfeus och Eurydike handlar i korthet om musikern Orfeus som hämtar sin älskade hustru Eurydike från de döda. Under deras gemensamma vandring från dödsriket vänder sig Orfeus om och ser på Eurydike, vilket bryter mot villkoret för att få henne tillbaka. Eurydike återförs därför till dödsriket.

I Norrlandsoperans uppsättning Orfeo & Euridice är handlingen förlagd till nutid och kretsar kring ett kärlekspar, deras längtan och oro, och hur Orfeo med total hängivelse, på gränsen till utplåning, får tillbaka sin älskade från döden.

– Det här är är ett av operahistoriens nyckelverk. Tonsättaren Christoph Willibald Gluck revolterar här mot den italienska barockoperans statiska form och långa speltid och för tillbaka musiken till sin sanna uppgift: att tjäna dikten genom att förstärka känslorna och den dramatiska situationen utan att avbryta handlingen eller försvaga den med ovidkommande broderier, säger Kjell Englund, VD.

Huvudrollerna sjungs av Norrlandsoperans Susanna Levonen (Orfeo), Henriikka Gröndahl (Euridice) och åländska Frida Johansson (Amore). I turnéversionen sjungs Amore av fransyskan Jeanne Gérard.

– Föreställningen börjar med ett gräl där Orfeo vill komponera och Euridice vill att de ska vara tillsammans. Euridice blir sårad, rusar ut ur lägenheten och råkar ut för en olycka. Hon hamnar i ett "nära-döden-tillstånd" och vi gör en resa till dödsriket, den rofyllda asyl där hon befinner sig, berättar regissören Åsa Kalmér.

Scenografin speglar Orfeus inre med pelare inspirerade av klassiska kolonner, men här med en organisk form som skapar en slags mentala rum bland hjärnans vindlingar och skrymslen. Både scenografi och kostymdesign är skapad av Bente Rolandsdotter, som tidigare gästat Norrlandsoperan som scenograf/kostymdesigner för familjeoperan Snödrottningen (2013).

– I dagens samhälle är det för stort fokus på att allt ska vara perfekt. Alla har väldigt höga krav på sig själva och det individualistiska kan försvåra mötet i kärleken, att verkligen se varandra. När en olycka händer, som i vår berättelse, blir man varse om vad som verkligen betyder något. Jag hoppas att kraften i operans final ger en injektion till publiken att välja och våga tro på kärleken!, säger Åsa Kalmér.

Obs. Biografier finns att läsa i den bifogade pdf-filen.

__________________________

Orfeo & Euridice
Musik Christoph Willibald Gluck
Libretto Ranio de Calzabigi

Konstnärligt team:
Regissör Åsa Kalmér
Dirigent Olof Boman
Scenografi & kostym Bente Rolandsdotter
Koreograf Örjan Andersson
Ljusdesign Ville Toikka
Maskdesign Daniela Krestelica

Medverkande:
Orfeo – Susanna Levonen
Euridice – Henriikka Gröndahl
Amore – Frida Johansson / på turné: Jeanne Gérard 
Norrlandsoperans Symfoniorkester och Norrlandsoperans kör

Operan är 2 tim och 10 min och sjungs på italienska, textas på svenska.

Föreställningen ges på Norrlandsoperan i Umeå 8-25 mars. På turné 7–18 april till Härnösand, Sundsvall och Östersund. Samtliga föreställningsdatum och tider hittar du här.

Norrlandsoperans uppsättning Orfeo & Eruidice tävlar i Armel Opera Festival i Budapest i juni. Det är första gången Norrlandsoperan deltar i den internationella tävlingen.

____________

Förhandsintervjuer och pressbiljetterhelene.safstrom@norrlandsoperan.se

____________

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck