2022-03-16 07:15Pressmeddelande

Premiär för nyskriven musikal

På fredag 18 mars kl 19.00 spelas den allra första föreställningen av den nyskrivna musikalen Level 7 i Norrlandsoperans Black Box. En samproduktion mellan Kulturverket, Musikalakademien, Umeå kommuns verksamhet Fritid för alla och Norrlandsoperan.

Medverkande på scenen är avgångselever från Musikalakademien på Strömbäcks Folkhögskola som med Level 7 gör sin slutföreställning. I föreställningen medverkar också deltagare från Fritid för alla, Umeå kommuns fritidsverksamhet för unga vuxna med olika typer av funktionsvariationer, som även varit delaktiga under hela skapandeprocessen.

– Det här projektet och samarbetet med Musikalakademien och Kulturverket har varit igång under flera års tid, berättar Dan Turdén operachef på Norrlandsoperan. Det ligger helt i linje med den konstnärliga inriktning vi arbetar utifrån, att samverka med lokala aktörer ligger i Norrlandsoperans uppdrag. Som konstnärlig institution har vi ett ansvar för att vara relevant i den miljö vi verkar, den pedagogiska aspekten är också viktig då vi kan vara en brygga ut i den professionella världen, den här gången för musikalartister som snart avslutar sin utbildning.

Norrlandsoperan har stöttat projektet med bland annat föreställningsteknisk personal och musiker från Norrlandsoperans symfoniorkester som förstärker Hasse Hjorteks Underhållnngsorkester.

– Ur orkesterperspektiv kommer vi att få möta en varierad, spännande och kul uppställning där kompband möter några av orkesterns blåsare. Det flödar av infall och finess, är lättlyssnat och välskrivet, berättar dirigent Peter Nygren, som för den här föreställningen bytt roll från trombonist i symfoniorkestern till dirigent. 

Tillsammans har Kulturverket, Musikalakademien och Fritid för alla skrivit en mängd text och musik, som sedan librettisten och regissören Erik Fägerborn utgått ifrån i manus och regi. Level 7 spelas på svenska och är en del av firandet av Umeå 400 år. Föreställningen spelas fyra gånger, 18, 19, 23 och 24 mars, varav syntokning sker den 23:e. 

Pressbilder kommer finnas tillgängliga i vårt nyhetsrum i samband med premiären. Vid önskemål om att ta egna bilder finns möjlighet att fota i samband med genrep torsdag 17 mars kl 19. För recensionsbiljetter: malin.lindberg@norrlandsoperan.se

Samtidigt i Vita kuben 

Quivery heart är den andra delen i Astrup och Bordorffs filmtrilogi som under våren visas i konstrummet Vita kuben. Filmen är baserad på fakta från de danska järnvägarnas historia och är inspelad på olika platser i Danmark, bland annat en före detta järnvägsarbetares bostad, de kungliga vänthallarna på Centralstationen i Köpenhamn samt i en dressin från 1930-talet. I Astrup och Bordorffs arbete blir de nationella järnvägarna en metafor för hur Danmark och förhållandet mellan individen och det kommunala nu förändras i grunden.

Vita kuben har alltid fri entré och är öppet helgfria vardagar, mån–fre 10.00–12.00 & 13.00–15.00, samt via restaurang Elektras entré: ons–fre 16.00–19.00.

Frågor om utställningarna besvaras av konstansvariga Helena Wikström, helena.wikstrom@norrlandsoperan.se.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Helena Wikström
Konstansvarig Vita kuben
Helena Wikström

Relaterade presskit