Efter helgens premiär fortsätter höstens stora opera under oktober. Operahuset står också värd när det svenska mästerskapet i breaking avgörs i Umeå för första gången någonsin. Det blir även Sverigepremiär i konsertsalen signerat tonsättaren Lotta Wennäkoski. Senare är klimakteriet ämnet i rosad dansföreställning där lokala kvinnor bjuds upp på scenen.
Efter operapremiär är spelperioden igång för den moderna nytolkningen av Rossinis fartfyllda operakomedi Italienskan i Alger, signerat regissör Natalie Ringler tillsammans med scenograf och kostymdesiger Nina Fransson. Italienskan i Alger var också den första operan som hade premiär på Norrlandsoperan för 50 år sedan och är en höjdpunkt under jubileumsåret. Fram till 26 oktober spelas operan ytterligare sex gånger.
Den tvådelade musikteaterföreställningen Virginia Woolf är årets uppsättning från Piteå Kammaropera och besöker Norrlandsoperan den 15 oktober. Präglad av både vemod, skratt och tårar, i regi av Norrlandsoperans tidigare musikchef Elisabeth Ljungar, är Virginia Woolf en hyllning till en av Englands, och världens, främsta författarinnor.
Svenska mästerskapet i breaking avgörs i Umeå
Under helgen 12-13 oktober så samlas Sveriges elit inom breaking på Norrlandsoperan för att göra upp i SM i Breaking 2024. Det blir två heldagar som fylls av deltävlingar, workshops och liveakter. Under söndagen med start kl 15:00 möts finalisterna för att avgöra titlarna om bästa B-Girl, Solo, Junior, Old But Gold (35+) och Crew. För publiken är det fritt inträde under hela helgen.
– Det här ska bli så roligt! Tidigare har det genomförts deltävlingar här i samband med streetdance-initiativet Up North Battle, men det är unikt för oss att stå värd för det stora mästerskapet. Vi är jättestolta över att kunna öppna upp för många olika typer av uttryck där breaking har en naturlig plats hos oss, säger Minna Lindahl, dansproducent på Norrlandsoperan.
Vintage och nyskräddat i konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester
Det blir Sverigepremiär för ett nytt verk av den finske tonsättaren Lotta Wennäkoski, som själv kommer vara på plats för att uppleva Prosoidia. Violinkonserten är ett beställningsverk av Norrlandsoperan, BBC Radio 3 och Lahtis Symfoniorkester. Verket ska spegla det talade språkets musikalitet och är tillägnat den ryska violinisten Ilya Gringolts, som också spelar när konserten får sin svenska premiär i konsertsalen. Under kvällen får publiken avnjuta en klassiker också, i form av Beethovens mest spelade symfoni, den sjunde. Dirigent för konserten Beethoven och Wennäkoski den 17 oktober är estländske Olari Elts, som med detta gästspel också gör sin Norrlandsoperan-premiär.
För de yngre musikälskarna så bjuder Norrlandsoperans symfoniorkester in till Höstlovskonsert 30 okt. Det blir en resa in i den klassiska musikens magiska värld med välbekanta smakprov från många av musikhistoriens mest lyssnade och älskade repertoar. Dirigent Per-Erik Andersson från Norrlandosperans symfoniorkester kommer bjuda in till interaktion med både den yngre och äldre publiken.
Från musikgenre där man tittar ner, till dansföreställning på scen
Norrdans nya färgstarka allkonstverk Shoegaze, inspirerat av rockmusik och sägner besöker Umeå och Norrlandsoperan 19 oktober. Den norska koreografen Kristin Ryg Helgebostad är omtalad för sina vilda och fantasifulla skapelser. I Shoegaze samarbetar hon med sju dansare från Norrdans och scenografen Chrisander Brun.
Kvinnor i Umeå bjuds in till scen för att hylla klimakteriet
Efter en period av skador i kombination med tankar på det egna åldrandet, blev dansaren och koreografen Lovisa Ósk Gunnarsdóttir uppmärksam på tystnaden kring klimakteriet och de kunskapsluckor som hon själv hade i ämnet. Efter flerårig forskning i ämnet så föddes dansverket When the bleeding stops. I föreställningen den 27 oktober kommer hon dela scenen med flertal kvinnor från Umeåtrakten som låter oss ta del av berättelser kantade av såväl skam som humor och empati.
Norrlandsoperan är ett operahus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. På Norrlandsoperan arbetar ca 100 fast anställda och årligen genomförs cirka 600-700 föreställningar av olika slag i huset, regionen, nationellt och internationellt. Norrlandsoperan startade 1974 som en liten och djärv operaensemble. Norrlandsoperan finns för att ge rum åt modigare scenkonst och ett modigare samhälle. Visionen är att vara en plats där framtid skapas av många och många olika.