2024-06-18 07:01Pressmeddelande

Ny utbildning för blivande operasångare – på initiativ av Norrlandsoperan och Musikhögskolan i Piteå

Dan Turdén, operachef Norrlandsoperan.Det är av strategisk vikt för operakonsten att avståndet mellan utbildning och arbete kan överbryggas på bästa sätt, säger Norrlandsoperans operachef Dan Turdén.

Norrlandsoperan i Umeå har tillsammans med Musikhögskolan i Piteå initierat en ny ettårig masterutbildning kallad Operastudio Norrlandsoperan (ONO). Syftet är att ge blivande operasångare praktisk erfarenhet av yrket under pågående utbildning. Det första två studenterna som antagits till utbildningen är basbarytonen Mårten Wåhlström och sopranen Jenny Viklund.

– Det är av strategisk vikt för operakonsten att avståndet mellan utbildning och arbete kan överbryggas på bästa sätt. Att unga operasångare tidigt i karriären får möjlighet till att pröva vingarna i professionella sammanhang med tydlig handledning är ett sådant sätt. Som ett led i att bevaka positionen som Sveriges modigaste operahus är det här samarbetet därför helt essentiellt för Norrlandsoperan. Vi bidrar nu dels till att stärka banden mellan akademi och operainstitution dels till att stärka banden interregionalt mellan Västerbotten och Norrbotten, säger Norrlandsoperans operachef, Dan Turdén.

Operastudio Norrlandsoperan (ONO) erbjuder sångstudenter praktisk utbildning inom opera medan de är inskrivna vid Musikhögskolan i Piteås ettåriga magisterprogram eller tvååriga masterprogram i klassisk musik. Utbildningen ONO erbjuder bland annat sångpraktik och karriärcoachning samt seminarier och workshops presenterade av erfarna lärare från både Norrlandsoperan och Musikhögskolan i Piteå.

– Det är en enorm förmån och en fantastisk möjlighet att som nyutexaminerad operasångare med en fot i arbetslivet få utvecklas vidare genom skräddarsydda projekt, coachning och arbete vid Norrlandsoperan och Piteå Musikhögskola med de högkvalitativa resurser och kompetens som de båda besitter, säger Mårten Wåhlström. 

Studenterna blir även tilldelade en roll i en av Norrlandsoperans produktioner under det läsår de deltar. Mårten Wåhlström kommer spela rollen som Colline och Jenny Viklund rollen som Musetta i Norrlandsoperans produktion av La Bohème med premiär den 25 april 2025.

– Kombinationen av studier i Piteå och mentorskap på Norrlandsoperan är ett samarbete som ger mig möjligheten att fortsätta utvecklas som sångare och konstnär. Jag ser jättemycket fram mot att få arbeta i en professionell miljö och självklart ser jag fram emot att avsluta året med en roll tillsammans med Norrlandsoperan, säger Jenny Viklund.Om Norrlandsoperan

Vi är ett operahus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. På Norrlandsoperan arbetar ca 100 fast anställda och årligen genomförs cirka 500-600 produktioner av olika slag i huset och regionen. Norrlandsoperan startade 1974 som en liten och djärv operaensamble. Vi finns för att ge rum åt modigare scenkonst och ett modigare samhälle. Vår vision är att vara en plats där framtid skapas av många och många olika.


Kontaktpersoner

Ulrika Mannberg
Kommunikations- och marknadschef
Ulrika Mannberg
Pressansvarig