2014-01-22 15:11Pressmeddelande

Nu är alla nominerade!

null

Nu har Folk & Världsmusikgalans jury sagt sitt – nu är tjugoen tänkbara vinnare nominerade till sju av de åtta kategorierna i årets gala. Den 21 februari visar det sig vilka av de tre i varje kategori som vinner…

Folk & Världsmusikgalan går alltså av stapeln på NorrlandsOperan fredagen den 21 februari med start kl 20.00. Där presenteras då de åtta vinnarna  och där blir det också fantastisk musik – liksom i Sveriges Radios direktsändning i P2. Den gyllene Guldbuketten, utformad av konstnären Jordi Arkö, är vad pristagarna får med sig hem från galan. Och några har i år mer än en chans att vinna en guldbukett. Dit hör sångerskan Ulrika Bodén från Ångermanland som är nominerad både som Årets Artist och med sin senaste skiva i Årets Utgåva.  Malmöbandet Tarabband kan också åka hem med två buketter, nominerade som Årets Tvärspel och med sin sångerska Nadin Al Khalidi i Årets Artist.

Umeå är representerat genom Sofia Jannok, samisk sångerska numera bosatt i Umeå som är nominerad i kategorin Årets Artist. Där konkurrerar hon alltså med Ulrika Bodén samt storspelmannen Mats Edén, bosatt i Skåne men med rötterna i Värmland. Från norr kommer också unga ångermanländska bandet Bjäran som kan bli Årets Nykomling i konkurrens med stockholmska Afrotronics och göteborgska balkanbandet Gothenburg Gadjos samt fioltrion Limbohofvet vars CD Klingande Klenoder kan bli Årets Utgåva tillsammans med Ulrika Bodéns Kärlekssånger och svensk-norska Rydvall/Mjelvas Isbrytaren. Norrländsk övervikt är det även i kategorin Årets Traditionsbärare där Järvsös riksspelkvinna och inspiratör Eiwor Kjellberg är nominerad tillsammans med medelpadsfödde flöjtvirtuosen Göran Månsson och Tarabbands Nadin al Khalidi.

Två trios och en kvartett kan bli Årets Grupp. Dessa är vokalgruppen Tetra från Göteborg, svensk-mexikansk-senegalesiska Ellika, Rafael & Solo från Stockholm och så spelmanstrion Ahlberg, Ek & Roswall med rötterna i Skåne och Medelpad.

Årets Tvärspel hyllar nydanande samarbeten över musikaliska och geografiska gränser. Där är stockholmska timba-bandet Calle Real, det internationella världsmusiklägret Ethno och skånska Tarabband nominerade. I kategorin Årets Arrangör är det Stockholm, Göteborg och Malmö som slåss om guldet i år, Kulturföreningen Farhang i Stockholm, festivalen Planeta i västsverige och så Malmö Sommarscen.

En jury bestående av 13 musiker, arrangörer, dansare, producenter och journalister har valt ut de nominerade, baserat på alla de förslag som allmänheten lagt på galans hemsida folkgalan.se.  Årets Hederspris delas ut direkt på galan utan några nomineringar i förväg.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras för femte året. Galan arrangeras av ett stort antal organisationer och föreningar inom folkmusikgenren och har som syfte att visa upp genrens höga kvalitet och storas bredd, att marknadsföra svenska artister och att vara en mötesplats för alla folk- och världsmusikens aktörer.

Pressbilder på de nominerade finns på www.folkgalan.se under PRESS.

Information: kommunikatör Peter Ahlbom, peter.ahlbom@gmail.com, 0725 12 68 60.


Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck