2023-08-18 11:30Pressmeddelande

Norrlandsoperans vd slutar

Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan

Erik Mikael Karlsson slutar som vd på Norrlandsoperan och har utsetts till ny vd och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Malmö SymfoniOrkester. Han tillträder sin nya tjänst i mars 2024 och arbetar kvar som Norrlandsoperans vd fram tills dess. Nu har Norrlandsoperan inlett rekryteringen av en ny vd.

Erik Mikael Karlsson har varit vd på Norrlandsoperan sedan 2020. Under sina år på Norrlandsoperan har han arbetat med att internationalisera verksamheten med kommande samproduktioner med andra europeiska operahus, lyfta fram musik skriven av kvinnor, och initiera en rad beställningsverk till både svenska och utländska tonsättare i samarbete med andra konserthus och orkestrar i Europa. 

– Att vara vd på Norrlandsoperan har varit det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv. Norrlandsoperan är ett helt fantastisk scenkonsthus med underbara medarbetare. Jag har verkligen trivts i själ och hjärta och tycker att resan mot en större internationalisering med fler samproduktioner och hållbarhet i fokus är otroligt spännande. Men erbjudandet att bli vd och konserthuschef i Malmö har inte gått att tacka nej till. Malmö Live Konserthus är ett av de vackraste konserthusen i Europa, med en enastående akustik och en fullständigt underbar symfoniorkester som jag har följt under många år, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan.

Norrlandsoperans styrelse har påbörjat arbetet med rekryteringen av en ny vd.

– Erik Mikael Karlsson har som vd för Norrlandsoperan arbetat hårt och strategiskt med att utveckla det publika utbudet, förbättra den interna organisationen och ytterligare profilera Norrlandsoperan som den ledande spelplatsen i Sverige för nyskapande scenkonst. Det är vi mycket stolta över. Vi hade naturligtvis gärna sett att han varit kvar hos oss, men vi får nu istället gratulera Malmö Live Konserthus och önska Erik Mikael stort lycka till i Malmö, säger Malin Malm, styrelseordförande för Norrlandsoperan. 

Erik Mikael Karlsson kommer arbeta kvar som vd fram till mars 2024 och ska tillsammans med styrelse och ledningsgrupp fortsätta arbetet med den översyn av organisationen som har inletts för att säkerställa att Norrlandsoperan får en modern, effektiv och hållbar organisation, med inriktning på ökad samproduktion och fler samarbeten med både svenska och internationella scenkonsthus.


För mer information, vänligen kontakta:

Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan
erik_mikael.karlsson@norrlandsoperan.se

Malin Malm, styrelseordförande för Norrlandsoperan
malin.malm@norrlandsoperan.seOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Sara Hardell Flagge
Marknads- och kommunikationschef
Sara Hardell Flagge
Erik-Mikael Karlsson
VD
Erik-Mikael Karlsson