2016-04-13 10:00Pressmeddelande

NorrlandsOperan utser Elim Chan till ny chefdirigent

Elim Chan som idag är verksam vid London Symphony Orchestra blir ny chefdirigent vid NorrlandsOperan i Umeå. Elim Chan tillträder hösten 2017 och är kontrakterad för tre spelår.

Hongkong-födda, 30-åriga Elim Chan blev i december 2014 den första kvinnliga vinnaren någonsin av den internationella dirigenttävlingen Donatella Flick Conducting Competition. Som ett direkt resultat av detta utsågs hon till assisterande dirigent för London Symphony Orchestra för säsongen 2015/16. Elim Chan efterträder Rumon Gamba som var chefdirigent vid NorrlandsOperan 2009-2015.

– Det sa helt enkelt klick mellan NorrlandsOperan och Elim Chan, säger Kjell Englund, vd och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan. Hon är en av de klarast lysande stjärnorna bland världens unga dirigenter och hon har en naturlig vitalitet parat med musikalisk precision och intelligens. Vi är mycket glada för att få henne till Umeå och ser med spänning fram emot samarbetet.

– För mig är det allra mest speciella med Elim Chan hennes enorma fokus och totala hängivenhet inför musiken. Hon har en naturlig ledarstil som skapar en känsla av delaktighet och gemenskap, säger Elisabet Ljungar, musikchef vid NorrlandsOperan.

Elim Chan har examen från Smith College och University of Michigan. Där var hon även ledare för symfoniorkestern vid University of Michigan Campus och Michigan Pops Orchestra. 2013 tilldelades hon Bruno Walter Conducting Scholarship. Under våren 2016 dirigerar hon, efter en personlig inbjudan från Valerij Gergiev, Mariinskijteaterns orkester både i Sankt Petersburg och på turné i Mexiko. I augusti 2016 kommer hon att framträda på Lucerne Festival tillsammans med Lucerne Festival Academy Orchestra. Under våren 2017 gör hon nordamerikansk debut med Detroit Symphony, och strax därefter är hon återinviterad till Hong Kong Philharmonic.

Tidigare uppdrag inkluderar National Arts Centre Orchestra, Ottawa och Orchestre de la Francophonie (en del av NAC Summer Music Institute i 2012) där hon arbetade med Pinchas Zukerman. Hon har deltagit i Musical Olympus Festival i Sankt Petersburg, workshops med Cabrillo Festival Orchestra och Baltimore symfoniorkester (med Marin Alsop, Gerard Schwarz och Gustav Meier), och våren 2015 också i mästarklasser med Bernard Haitink i Luzern.

– Från allra första stund upplevde jag en kemi med NorrlandsOperan. Jag minns tydligt den magi och värme som jag möttes av vid mitt första besök där, säger Elim Chan. Symfoniorkestern består av ambitiösa musiker som både är individuellt starka men också gör ett fantastiskt lagarbete för att blåsa liv i varje not och strof i musiken. Jag upplevde ett starkt stöd och uppmuntran från orkestern och det känns angeläget att både få förvalta och utveckla deras arbete. Jag är också mycket glad över att få möjlighet utforska olika operaprojekt tillsammans med dem, och lära känna varje hörn av denna kulturellt pulserande stad.

För mer information, kontakta:

Kjell Englund, vd och konstnärlig ledare NorrlandsOperan, 070-343 80 35

För hd-videomaterial kontakta:

Marknads- och kommunikationschef Petra Samuelsson, petra.samuelsson@norrlandsoperan.se, 070-343 02 44

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck