2021-05-03 10:25Pressmeddelande

Norrlandsoperan smygöppnar för liten publik

NorrlandsoperanFoto: Andreas Nilsson

Nu öppnar Norrlandsoperan för publik igen efter nära sex månader med stängda salonger. Biljetter till fyra konserter med Norrlandsoperans symfoniorkester, operan Versus, familjeföreställningen Bokstavsbyrån och en danspicknick med Norrdans släpps 3 maj. Dessutom, med fri entré, konstverket Western Rampart i Vita kuben.

Längtan efter kultur är stark och har varit så länge, konstaterar Norrlandsoperans vd Erik Mikael Karlsson. Norrlandsoperan både kan och vill bidra till en ansvarsfull återgång till ett öppet samhälle där det också är naturligt att mötas i salongerna, menar han.  

Det är efter noga övervägande som beslutet om att välkomna 8 personer per föreställning nu i maj fattats. Norrlandsoperan har avståndssäkrade salonger med god marginal till nästa person i stolsraderna. Onumrerade platser tillämpas i alla sammanhang och pauser är för tillfället avskaffade för att undvika mingel. I kombination med att fler och fler i Västerbotten får sin vaccinering ser man nu positivt på att försiktigt kunna öppna dörrarna.  

Verksamheten har inte stått still på Norrlandsoperan under månaderna utan publika föreställningar. Till exempel har konserter spelats in för den digitala salongen NO play, operaföreställningen Versus har skapats och i april hade den nyskapade dansföreställningen V premiär för en liten publik.

I maj och juni väntar nu fyra konserter med Norrlandsoperans symfoniorkester som i och med det också gör sina första publika liveframträdanden under sitt jubileumsår. Familjeföreställningen Bokstavsbyrån tar plats på scen och operan Versus i regi av Helena Röhr, går upp på repertoaren 21 maj och spelas elva gånger för 8 personer per gång till och med 6 juni. I Vita kuben öppnar Helena Wikström upp utställningen Western Rampart och en dansant picknick planeras, när Norrdans kommer på besök.

– Under pandemiåret 2020 har vi ändå mött nästan 17 000 Västerbottningar live i samband med våra föreställningar, konserter och utställningar, fortsätter Erik Mikael Karlsson. Det är väldigt många färre än normalt förstås, men ändå imponerande många ett år då vi uppmanats att stanna hemma så mycket som möjligt. Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas