Norrlandsoperan och Piteå Musikhögskola vid Luleå tekniska universitet inleder samarbete för blivande operasångare. Operastudio Norrlandsoperan (ONO) ger sångstudenter inom klassisk musik möjligheten att få praktisk utbildning och medverka i operaproduktioner på Norrlandsoperan.
Nu inleds ett nytt samarbete mellan Norrlandsoperan och Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet, där det erbjuds en möjlighet för två till fyra sångstudenter att få praktisk utbildning inom opera medan de är inskrivna Musikhögskolans ettåriga magisterprogram eller tvååriga masterprogram i klassisk musik. Undervisningen ges på plats både på Norrlandsoperan i Umeå och på Musikhögskolan i Piteå.
– Många blivande operasångare gör sin operaundervisning på högskolenivån allt tidigare under sina utbildningsår. Därför finns behov av att fylla ett glapp mellan utbildning och bransch. En operastudio är ett välbeprövat grepp som gör just detta. Norrlandsoperan och Piteå Musikhögskola är en fantastisk match och det känns både roligt och viktigt att Norrlandsoperan så här konkret kan ta sitt ansvar för branschens och i förlängningen operakonstens utveckling, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan.
Operastudio Norrlandsoperan (ONO), erbjuder en sångpraktik inom de befintliga magister- och masterprogrammen vid Musikhögskolan. Handledare och instruktörer kommer från Norrlandsoperans och Musikhögskolan.
– Sedan flera år tillbaka har Musikhögskolan i Piteå ett nära samarbete med Kungl. Filharmonikern i en gemensam orkesterakademi. Att vi nu tillsammans med Norrlandsoperan får sjösätta utbildningssatsningen Operastudio Norrlandsoperan är något vi är mycket glada över. Norrlandsoperan har genom åren legat i framkant när det gäller att utveckla och förnya operakonsten, säger professor Petter Sundkvist, utbildningsledare avancerad nivå vid Piteå Musikhögskola.
Målsättning att ge studenter roller i operaproduktioner
Operastudions studenter blir tilldelade en roll i en av Norrlandsoperans produktioner under det år de deltar. Operastudions studenter kommer att delta under hela året i det akademiska programmet i Piteå, som erbjuder individuella sånglektioner, interpretationscoachning och olika möjligheter till studier och framträdanden. Examinator är professor Petter Sundkvist och kursledare är lektor Katherine Osborne, båda knutna till Musikhögskolan.
Operastudio Norrlandsoperan kommer också att inkludera karriärcoachning, "mock-auditions" (där deltagarna övar de färdigheter som krävs för en framgångsrik audition) och seminarier/workshops presenterade av erfarna lärare från både Norrlandsoperan och Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.
Så ansöker man till Operastudio Norrlandsoperan (ONO)
Ett minimum av två och ett maximum av fyra platser är öppna för ansökan 2024/25, beroende på Norrlandsoperans behov inför kommande säsong. Sista ansökningsdag är måndag den 15 januari 2024.
Läs mer om hur man ansöker och audition här: https://www.ltu.se/edu/bli-student/prog/perform/Operastudio-Norrlandsoperan-ONO-1.235257
Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.