2020-11-03 13:17Pressmeddelande

Fördubblat Up North-stipendium till unga i Västerbotten

I år behöver kulturutövare en extra boost, därför erbjuder Norrlandsoperans dansavdelning ett stipendium på hela 20 000 kronor för att stötta unga Västerbottningar att skapa eller arrangera publika evenemang inom hiphopkulturen. Summan är en fördubbling sedan 2019.

– Up North Stipendium ska peppa unga arrangörer i hela Västerbotten att förverkliga sina egna idéer. Event skapade av unga för unga är något vi vill se mer av och stipendiet är ett sätt pusha den här målgruppen att till exempel arra egna workshops, konserter, klubbar etc. berättar Minna Lindahl, producent för Up North på Norrlandsoperan.

Stipendiet Up North Stipendium har utlysts sedan 2017. Det tilldelas en ung arrangör eller en grupp unga arrangörer som vill genomföra ett kulturevenemang. Alla mellan 15–25 år, boendes i Västerbotten, som är verksamma inom ung kultur är välkomna att söka stipendiet. Sista ansökningsdag är 4 december 2020. 

Kontakta Minna Lindahl, dansproducent på Norrlandsoperan för ytterligare information: minna.lindahl@norrlandsoperan.se

Tidigare stipendiater:

2019 • Gigant Kollektiv, Gigantomania

Det minsta största musikeventet under året 2020. Endagsfestivalen på Sliperiet levererade musik, dans och good vibes. Medverkande artister var: Alexander Wrangstål, Wolfspitz, Issue 01, Holgersson, Vilgot Skogfeldt och Iohappa.

2018 • William Lysatchov Forsell, Look Up It’s Good For You

Konsert på Norrlandsoperan med några av Västerbottens ”up and coming” artister inom Hip Hop, Soul och RnB. Medverkande på scen: William LF, Yento, JohaanLQ, Maya Arctaedius, Big Sisters Unity.

2017 • Sara Stenman, Unity Talang

Umeås och Västerbottens enda talangtävling i Hip Hop-musik för ungdomar. Tävlingen har sen sin start blivit ett återkommande event i samarbete med Vuxenskolan i Umeå.



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl